Sport.be

Wielrennen

Gerrans sprint naar de zege

08.09.2009 | Rik Thaens

Simon Gerrans heeft de tiende rit in de Vuelta gewonnen. De Australiër van Cervélo versloeg in de overgangsetappe Hesjedal, Fuglsang en Vinokourov in de sprint.

Gerrans was de snelste in de straten van Murcia. (foto belga)

De tiende rit nam het peloton mee van Alicante naar Murcia, met op 12 km van de meet nog een col van 2de categorie, namelijk de Alto de la Cresta del Gallo.

De strakke wind speelde het klassieke geharrewar in de openingsfase van de rit in de hand. Een vroege ontsnapping van 19 renners bleek meteen de juiste zijn. De Spanjaard David De La Fuente (Fuji-Servetto), 40ste op 13:34, was de hoogst geklasseerde renner uit de kopgroep, met ook nog onder andere Alexander Vinokourov (Astana), Juan Manuel Gárate (Rabobank), Linus Gerdemann (Milram) en Karsten Kroon (Saxo Bank).

De 19 reden maximaal 8 minuten voorsprong bij elkaar. Het peloton kwam niet snel dichterbij en dus zat de winnaar vooraan. Pas aan de voet van de Alto de la Cresta del Gallo gooide Gerdemann (Milram) een eerste bommetje. De Duitser kwam als eerste boven, voor Intxausti en De La Fuente, die daardoor de leiding pakte in het bergklassement.

Zowel Gerdemann als Intxausti maakten een fout tijdens de afdaling en daardoor gingen Ryder Hesjedal (Garmin-Slipstream), Simon Gerrans (Cervélo TestTeam), Alexander Vinokourov (Astana) en Jakob Fuglsang (Saxo Bank) alleen de laatste kilometers in.

De Austaliër Gerrans toonde zich zoals verwacht de snelste, voor Hesjedal en Fuglsang. Vinokourov werd vierde. Alle topfavorieten, onder wie dus ook leider Valverde, kwamen binnen op 3:40. Enkel Juan Jose Cobo Acebo was er als enige van de top-10 van het klassement niet bij. Valjavec neemt zijn plaats in als nummer 10.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer