Sport.be

Wielrennen

Hesjedal nekt Garcia

11.09.2009 | Bennie Luyten

De Canadees Ryder Hesjedal heeft de eerste echte bergrit van de Vuelta gewonnen. Bovenop de Alto de Velefique haalde hij het in de sprint van medevluchter David Garcia. Valverde blijft leider.

Ryder Hesjedal. (foto belga)

Tyler Farar en Linus Gerdemann zagen de bergen niet zitten en startten niet aan de rit.  In de eerste van drie bergritten op rij moesten de renners twee keer over de Alto de Velefique, waar boven ook de streep lag.

Na 27 kilometer reden 12 renners weg. Ryder Hesjedal (Garmin), Javier Ramirez (Andalucia), Oscar Freire (Rabobank), David Garcia Da Pena (Xacobeo), Alexander Vinokourov (Astana), Bingen Fernandez (Cofidis), Borut Bozic (Vacansoliel), Julien El Fares (Cofidis), Julian Sanchez (Contentpolis), Inika Isasi (Euskaltel), Stuart O'Grady (Saxo Bank) en Arkaitz Duran (Fuji). De laatste was de best geplaatste. Zij hadden maximum iets meer dan 8 minuten. Caisse d'Epargne mende het pak, in functie van leider Valverde.

Op de Calar Alto, de tweede van drie beklimmingen van de dag, moest Vinokourov al lossen. Hij zou ook opgeven. Voor de rest gebeurde er erg weinig. De favorieten voor de eindzege hielden de wapens stil. Met de Alto de Velefique in zicht zakte de voorsprong van de vluchters zienderogen.  Garcia Da Pena probeerde het vooraan alleen en begon solo aan de slotklim. Hesjedal, O'Grady en Sanchez gingen in de achtervolging. Door het hoge tempo van Caisse d'Epargne in het pak werd er in eerste instantie op de slotklim ook niet versneld.

Mosquera, de nummer 8 in de stand, stak op 8 kilometer het vuur aan het lont. Het pak werd fel uitgedund. En zakte de voorsprong van een sterke Garcia Da Pena nog verder terug. Hij kreeg in volle finale nog steun van een teruggekomen Hesjedal. Cunego, toch de nummer 7, probeerde in de groep met de favorieten ook nog iets. Zonder succes. Mosquera geraakte uiteindelijk wel weg.

Op 1 kilometer versnelde Gesink, de nummer 3 in de stand. Hij ging op en over Mosquera op zoek naar de twee vluchters. Zover kwam de Nederlander niet meer. Hij strandde op zes seconden. Hesjedal troefde Garcia Da Pena af in de sprint. Gesink werd derde en pakte zo met bonificatieseconden incluis 18 seconden terug op leider Valverde. De Spanjaard liep met de rest van de favorieten op 16 seconden van de winnaar binnen. De favorieten lieten dus niet in hun kaarten kijken in deze eerstebergetappe.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer