Sport.be

Wielrennen

Evans wereldkampioen, Gilbert zesde

27.09.2009 | Erik Duchateau

De Australiër Cadel Evans is in het Zwitserse Mendrisio wereldkampioen wielrennen geworden. De Rus Kolobnev pakte zilver, de Spanjaard Rodriguez brons. Philippe Gilbert finishte als zesde.

Cadel Evans. (foto belga)Geen Belgische wereldkampioen dus... of misschien toch een halve. Cadel Evans rijdt immers voor het Belgische Silence-Lotto. De 9-koppige selectie van bondscoach Carlo Bomans reed nochtans een opvallende wedstrijd. Altijd alert en nooit achter de feiten aan koersend... tot  6 km voor het einde Cadel Evans zijn duivels ontbond en iedereen moest passen, niet enkel onze laatste landgenoot in de spits, Philippe Gilbert.

Maar wat ging daar allemaal aan vooraf? Het WK, 262 km verdeeld over 19 ronden van dik 13 km, kende een traditioneel verloop. Nog voor het einde van de eerste ronde kwam 'de vlucht van de dag' tot stand. Drie ronden later kregen de 6 vluchters het gezelschap van 4 tegenaanvallers. 10 renners uit 10 verschillende landen kleurden dus de eerste wedstrijduren: Arashiro, Barta, Sokoll, Kvasina, Kusztor, Greipel, Stangelj, Ardila, Zagorodny en Melehs.

BOONEN EN VAN AVERMAET IN DE (TEGEN)AANVAL

Op 160 km van de finish, toen de bonus van de koplopers was opgelopen tot 10 minuten, schoten de Italianen wakker. Bruseghin sleurde kilometers lang op kop en deed de achterstand met een vijftal minuten krimpen. Tijdens de 12de beklimming van de Acqua Fresca, de eerste van twee hellingen op het parcours, ontvouwden de Italianen deel 2 van hun plan en de Belgen deel 1: een groep van 28 reed weg met daarbij Visconti, Scarponi, Ballan, Van Avermaet, Boonen, De Waele en De Greef.

De 4 Belgen peddelden rustig mee in het wiel terwijl Visconti en Scarponi zich leegreden om de kloof met de vroege vluchters te dichten (en het peloton op achterstand te rijden). Dat gebeurde op 53 km van het einde. In het peloton waren het intussen de Australiërs die de kastanjes uit het vuur moesten halen. Later staken ook de Russen, de Fransen en de Spanjaarden een handje toe. Op 19 km van de meet kwam het tot een hergroepering en waren er nog 40 kandidaat-wereldkampioenen.

GILBERT PERFECT OP SCHEMA

Bij de voorlaatste beklimming van de Novazzano, de tweede klim op het parcours, werd dat lijstje gehalveerd. Ook de namen Boonen en Van Avermaet mochten helaas geschrapt worden. Eerder moesten De Waele en De Greef al afhaken. Wel attent mee voorin kopman Philippe Gilbert, die op dat moment nog geen trap te veel gegeven had. Het Belgische plannetje klopte perfect.

De slotronde werd een langgerekte afvallingsrace. Uiteindelijk bleven 9 kanjers over: Gilbert, Cancellara, Sanchez, Valverde, RodriguezBreschel, Kolobnev, Cunego en Evans. Iedereen keek naar Cunego, maar het waren Rodriguez, Kolobnev en Evans die er op 6 km van de finish op kousenvoeten vandoor gingen. Niet op kousenvoeten maar met forse tred reed de Australiër vervolgens zijn gezellen uit het wiel op de laatste keer Novazzano.

VOORPROEFJE VOOR WK 2010?

En zo reed 'de man die nooit kan winnen' naar de mooiste zege uit zijn carrière. De Australiër was zelfs te moe (of te geëmotioneerd) om zijn beide handen in de lucht te steken. Evans, die vlakbij Mendrisio woont, had op de meet 27" voorsprong op Kolobnev, die Rodriguez vloerde in de sprint om het zilver. Sanchez werd op een halve minuut vierde, voor Cancellara. Gilbert won op 51" de sprint voor de zesde plaats van Breschel. Daarna volgden Cunego en Valverde.

Op 1'47" werd Gerrans de tweede Australiër in de top-10. Een schitterende generale repetitie voor onze tegenvoeters, want volgend jaar vindt het WK in Australië plaats...

Uitslag WK wielrennen
1. Cadel Evans (Aus) de 262,2 km in 6 u 56:26. (gem.: 37,777 km/u)
2. Alexandre Kolobnev (Rus) op 0:27
3. Joaquin Rodriguez (Spa) 0:27
4. Samuel Sanchez (Spa) 0:30
5. Fabian Cancellara (Zwi) 0:30
6. Philippe Gilbert (Bel) 0:51
7. Matti Breschel (Den) 0:51
8. Damiano Cunego (Ita) 0:51
9. Alejandro Valverde (Spa) 0:51
10. Simon Gerrans (Aus) 1:47Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer