Sport.be

Wielrennen

Cancellara sloopt de muur

04.04.2010 | Steven Swinnen

Op indrukwekkende wijze heeft Fabian Cancellara zijn eerste Ronde van Vlaanderen gewonnen. Op de Muur van Geraardsbergen moest Tom Boonen zijn meerdere erkennen in Spartacus.

Veel driekleuren aan de meet, maar de Zwitserse vlag triomfeert! (foto belga)
De voorspellingen deden het ergste vermoeden voor de 94ste Ronde van Vlaanderen, maar - ondanks wat druilerigheid bij de start in Brugge - viel het weer mee voor de renners. De courante procedure voor een klassieker is dat er een groepje vrijbuiters al vroeg in de aanval trekt en dat was ook vandaag niet anders. De heren Ignatiev, Boucher, Bonnaire, van Leijen, Garcia Acosta, Rousseau, Merlo en Goesinnen kozen voor de vucht vooruit en sprokkelden tot dertien minuten.

Het peloton - met ook zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong rustig meepeddelend - liet uiteraard begaan. Opvallend: geen Belgen in de kopgroep. Hardrijer Ignatiev en de twee Nederlanders Van Leijen en Goesinnen zouden het uitzingen tot op zestig kilometer van het einde. Intussen lagen onder meer de Knokteberg, de Oude Kwaremont en de Patersberg achter de kiezen. Op die laatste puist ging de Deense kampioen Matti Breschel de benen eens testen. Tom Boonen volgde spelenderwijze.

Ook Flecha, Hoste en Hincapie toonden hun sterke benen. Greg Van Avermaet en Stijn Devolder zakten door het ijs, al kon de tweevoudige winnaar van Vlaanderens Mooiste op de Taaienberg nog sterk terugkeren. Ook straf: de 38-jarige Lance Armstrong was de oudste renner in koers, maar zat in de finale nog bij de favorieten.

PECH VOOR CANCELLARA EN BRESCHEL

Boonen werd verdienstelijk tweede (foto belga)
De Koppenberg scheidde het kaf van het koren en een groep van zestig mocht het venijnige trio MolenbergLeberg - Berendries aanvatten. Pech voor Cancellara die lek reed, maar de Zwitser kon gelukkig nog terugkeren. Zijn ploegmaat Breschel wilde even later ook van fiets wisselen, maar tot zijn afgrijzen duurde het secondenlang eer de juiste (?) fiets van de wagen werd gehaald. Ook hij mocht aan een achtervolging beginnen en vloekte om al die kostbare energieverspilling.

Op de Molenberg ging Cancellara op de trappers lopen. Red alert bij Tom Boonen en de Belgische kampioen ging mee in zijn spoor. De twee beste renners van het pak rukten zich los uit het peloton en gingen vol door. 'Tornado Tom' en 'Spartacus' fietsten een voorsprong van 35 seconden bij elkaar, mede dankzij prima afstoppingswerk van Quick Steppers Devolder en Wynants in de achtergrond.

BOONEN CRASHT OP DE MUUR

Op de Berendries speelde Philippe Gilbert alles of niets. Samen met Björn Leukemans reed hij naar de eerder ontsnapte David Millar toe. Er volgde een gevecht tussen de grote tenoren waarin Boonen en Cancellara als winnaars uitkwamen. Bij winst kon Boonen zich naast de Italiaan Fiorenzo Magni in de geschiedenisboeken plaatsen als enige renner met drie zeges in 'de Ronde'.

Zijn droom spatte echter keihard uit elkaar op de kasseien van de Muur van Geraardsbergen. Met zelden gezien machtsvertoon - zonder uit het zadel te komen - kletste Cancellara zijn opponent weg. Op de top van de Kapelmuur had Spartacus al een voorsprong van 17 seconden en elke wielerkenner weet dat voor de Zwitserse tempobeul het kleinste gaatje al vaak voldoende is. Tien kilometer later had Boonen al een minuut achterstand. In de achtergrond waren Gilbert en Leukemans 'the best of the rest', maar ook zij kwamen niet dichter op Cancellara en Boonen.

Winst in de Ronde van Vlaanderen was één van de hoofddoelen dit seizoen voor Fabian Cancellara en daar slaagde hij met brio in. Vlaanderens Mooiste staat sinds vandaag ook op het al rijkgevulde palmares van Spartacus, die in Meerbeke meteen ook weer zijn visitekaartje voor Parijs-Roubaix afleverde.

Boonen hield nog knap stand en werd tweede. Gilbert troefde even later Leukemans af in de spurt en mocht als tweede Belg mee op het podium. Tyler Farrar won daarna de spurt van een tot 20 renners uitgedund peloton.


EXTRA

Top-10
1. Fabian Cancellara (Zwi)
2. Tom Boonen
3. Philippe Gilbert
4. Björn Leukemans

5. Tyler Farrar (VS)
6. George Hincapie (VS)
7. Roger Hammond (Gbr)
8. Maxim Iglinksy (Kaz)
9. Danilo Hondo (Dui)
10. William Bonnet (Fra)Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer