Sport.be

Wielrennen

Rosseler wint jubileumeditie

14.04.2010 | Hans Claes/Jesse Broekx

Sébastian Rosseler heeft de 50ste editie van de Brabantse Pijl gewonnen. In een sprint met drie was hij sneller dan Thomas De Gendt en Jurgen Van De Walle. Het is al acht jaar geleden dat een Belg de koers nog eens kon winnen.

Vandewalle was de sterkste man tijdens de wedstrijd, maar kwam tekort in de sprint. (foto belga)
De 50ste editie van de Brabantse Pijl startte ook dit keer vanop de Grote Markt in Leuven. Al vrij vroeg werd duidelijk dat Anthony Geslin geen verlengstuk aan zijn titel zou kunnen breien. Zijn ploeg Française des Jeux gaf verstek voor de Brabantse koers.

Na enkele onsuccesvolle vluchtpogingen van onder meer Pavel Brutt en Alain van der Velde was het na 24 kilometer dan toch raak. Sébastien Rosseler (RadioShack)en Jurgen Van De Walle (Quick Step) timeden hun vlucht goed en werden niet veel later achtervolgd door vier renners, waaronder Thomas De Gendt .

Na een vijftigtal kilometer wisten De Gendt & co dan toch aansluiting te vinden met de kopgroep, die de voorsprong uitbreidde tot vijf minuten. Het peloton liet - op een schuchtere poging van Rabobank na - volledig begaan.

Met de Amstel Gold Race in het achterhoofd lieten ook de mannen van Rabobank het afweten vooraan in het peloton, dat uitblonk in onwilligheid. Omega Pharma kreeg dan wel de hulp van Vacansoleil om de kopgroep bij te halen, maar Quick Step bleef slim storen in dienst van Van De Walle.

Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer kwam er voor het eerst een beduidende reactie vanuit het peloton. Gilbert trok zwaar door en Leukemans volgde. Samen haalden ze Voeckler en Martens bij.

De voorsprong van het drietal slonk gradueel met nog één minuut in de laatste vijf kilometer, maar hield uiteindelijk stand. Van De Walle zette als eerste de versnelling in, maar dat pakte niet al te goed uit. Rosseler zat uitstekend geplaatst en maakte de klus af.

Het was van 2002, toen won Fabien De Waele, geleden dat een Belg nog eens op het hoogste schavotje van de Brabantse Pijl mocht staan. De winnaar was uiteraard erg gelukkig met zijn overwinning en gaf toe dood te zitten.
   
"Ik was bij momenten tevreden dat ik mijn metgezellen zelfs nog kon volgen", stelde Sébastien Rosseler. "Dat ik soms paste wanneer me gevraagd werd mijn deel van het kopwerk te doen? Ik kon bij momenten echt niet beter. Ik was zeker niet de sterkste van onze leidersgroep en had bij momenten zelfs schrik om gelost te worden. In de sprint zette Jurgen Van De Walle van ver aan en ik kon hem remonteren", stelde Sébastien Rosseler.

Thomas De Gendt bleef achter met gemengde gevoelens. ""Ik had voor de wedstrijd nooit gedacht dat ik op het podium zou staan. Toen onze leidersgroep zich vormde geloofde ik er nog niet in dat we het zouden uitzingen tot het einde. Tot Walter Planckaert me kwam zeggen dat ik niet te veel werk meer doen en de anderen maar op kop diende te sturen. Deze tweede plaats is alvast heel mooi, maar er zat misschien wel meer in. Ik zette de spurt met een te kleine versnelling in en wanneer ik schakelde kreeg ik kramp tot over mijn oren. Hierdoor heb ik wellicht de kans verspeeld om deze koers te winnen", aldus de onfortuinlijke tweede.

Uitslag Brabantse Pijl
1. Sébastien Rosseler (Bel - RadioShack) de 200,5 km. in 4u45:07
2. Thomas De Gendt
3. Jurgen Van De Walle
4. Paul Martens (Dui) op 0:43
5. Philippe Gilbert
6. Thomas Voeckler (Fra)
7. Björn Leukemans 0:46
8. Greg Van Avermaet 0:57
9. Oscar Freire Gomez (Spa)
10. Daniel Moreno Fernandez (Spa)

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer