Sport.be

Wielrennen

Evans is de beste modderduivel

15.05.2010 | Steven Swinnen

Cadel Evans heeft een legendarische etappe gewonnen in de Giro. De renners moesten over een twintig kilometer lange zandweg, die tot een modderpoel werd herschapen. Roze trui Nibali verloor kostbare minuten.

De wereldkampioenentrui was amper nog te herkennen aan de streep. (foto belga)
Rit zeven in de Giro was vooraf de meest besproken etappe. Niet dat de 220 kilometer van Carrara naar Montalcino zo lastig waren, maar een groot deel van de laatste twintig kilometers was over onverharde wegen. Favorieten op de eindoverwinning waren als de dood om vandaag hun eindklassement naar de vaantjes te zien gaan door materiaalpech en er was vooraf al druk gespeculeerd over mogelijke fietswissels op de zandwegen.

Al vroeg in de rit was er een aanval van zestien renners, maar aangezien ook het nummer drie in de stand - Valerio Agnoli - was meegeglipt, hield de vlucht geen stand. Dan was de poging van Rick Flens (Rabobank) en Nicki Sorensen (Team Saxo) beter. Het koppel bouwde een mooie voorsprong uit, maar werd met de finale in zich weer gegrepen.

In de aanloop naar de onverharde Strade Bianchi was het een zenuwachtige bedoening en daar werd de roze trui-drager Vincenzo Nibali (Liquigas) het slachtoffer van. Hij ging onderuit in een afdaling en verloor meer dan een minuut. Andere favorieten zoals Alexandre Vinokourov (Astana) en Stefano Garzelli (Aqua & Sapone) gingen meteen op de trappers lopen.

Bij een eerste stuk op de onverharde Strade Bianchi kregen de renners al een eerste modderbad. Onze landgenoot Jan Bakelants voerde voorraan een sterk nummer op. Ook Ivan Basso verloor flink wat tijd. De laatste passage op de Strade Bianchi - door de regen tot een echte modderpoel herschapen - was er te veel aan voor Bakelants. Er bleef een elitegroepje voorop met daarin Evans, Vinokourov, Arroyo, Gadret, Pinotti, Garzelli en Cunego.

Gadret en Garzelli moesten afhaken en in Motalcino gingen vijf renners op een lastige klim spurten voor de ritzege. Het was wereldkampioen Cadel Evans die het sterkst voor de dag kwam. Hij haalde het voor Cunego en Vinokourov. Bakelants eindigde knap tiende.

Dankzij de twintig seconden bonificatie doet de Australiƫr een goede zaak in het klassement. Vinokourov neemt de roze trui over van Nibali, die net als ploegmaat/kopman Basso meer dan twee minuten verloor. Ook Carlos Sastre kreeg een zware tik.

In het klassement telt Vinokourov nu een voorsprong van 1'12" op Evans, 1'29" op Millar, 1'30" op Karpets en 1'35" op Nibali. Basso telt al 1'51" achterstand. Zondag is er de gevreesde slotklim van de Terminillo.

Giro rit 7: Carrara - Montalcino
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer