Sport.be

Wielrennen

Belletti brengt hulde aan de Piraat

21.05.2010 | Hans Claes

Manuel Belletti heeft de dertiende rit in de Giro gewonnen. De Italiaan was na een spervuur van aanvalspogingen sneller dan Greg Henderson en Iban Mayoz in Cesenatico, de heimat van wijlen Marco Pantani.

Manuel Belletti. (foto belga)

De rit van Porto Recanati naar Cesenatico was op het lijf geschreven van de sprintbommen. Een relatief vlakke rit met 150 kilometer langs de kustlijn, waarna de renners landinwaarts trokken voor twee bergen van tweede categorie: de Perticara en de Barbotto, op een veertigtal kilometer van de eindstreep.

Al vroeg kwam het tot een ontsnapping van 17 renners met onder meer Bertogliati, Grivko, Belletti, Mayoz, Marzano, Henderson en Omega Pharma-Lotto-man Sebastian Lang. De groep bouwde een maximale voorsprong uit van net geen 10 minuten. Tussendoor waagde Vladimir Karpets zich vanuit het peloton aan een (over)moedige versnelling richting kopgroep. Het bleek al snel een patattenjacht te worden voor de Rus, die de voorsprong op het peloton wel kon behouden.

De grote vissen in peloton lieten ondertussen gewoon begaan. Er staan immers nog enkele loodzware ritten op het programma dit weekend met de Monte Grappa (zaterdag) en de Zoncolan (zondag). Begrijpelijk dat Richie Porte en de zijnen op safe speelden, maar het maakte de koers er niet bepaald spannender op.

HOMMAGE AAN PANTANI

Gelukkig zat de fut er wel in bij de kopgroep. Na de beklimming van de Barbotto kon het pokerspel echt beginnen voorin. Het waren vooral Klimov - what's in a name? - Horrach (Katusha) en Iban Mayoz (Footon-Servetto) die regelmatig voor opwinding zorgden. Toch bleek niemand een significante voorsprong te kunnen uitbouwen.

Op een zucht van de eindstreep was het Craig Lewis (HTC-Columbia) die optie op de overwinning leek te gaan pakken, maar Cameron Mayer (Garmin Transitions) en Mauro Facci (Quick-Step) reageerden gepast. Het leek daarna een fifty-fifty situatie te gaan worden tussen Greg Henderson en Manuel Belletti. Het was uiteindelijk de Italiaan die gezwinder over de streep kwam in Cesenatico. Een mooie hommage aan wijlen Marco Pantani. In het klassement blijft Porte aan de leiding.

Giro rit 13: Porto Recanati - CesenaticoFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer