Sport.be

Wielrennen

Cancellara pakt geel in Rotterdam

03.07.2010 | Tom Van Aken

Het weer speelde een belangrijke rol in de proloog van de Tour. Tony Martin, specialist en vroeg gestart, leek met de zege te gaan lopen. Tot Fabian Cancellara nog eens tien seconden onder zijn tijd dook.

Fabian Cancellara mocht op het podium een eerste gele trui ophalen. (foto belga)

Een uurtje voor de start van de proloog gingen in Rotterdam de hemelsluizen open. Door de hittegolf van de jongste dagen waren de straten echter snel terug droog.

Tony Martin startte als elfde aan de opener van 8,9 kilometer en scheurde over het parcours. Het leverde hem een eindtijd op van tien minuten en tien seconden. Als ruim een kwart van de deelnemers hem proberen te onttronen had, stond hij nog steeds ruim bovenaan. Enkel Edvald Boasson Hagen geraakte tot op 22 seconden.

VERSE REGEN

Nadien spraken de weergoden weer een woordje mee. Het begon opnieuw te regenen en dat zorgde ervoor dat de renners de nodige voorzichtigheid moesten inbouwen in de bochten. Beetje bij beetje schoven de tijden richting toptijd van Martin. Geraint Thomas kwam tot op dertien tellen. David Millar, voor de gelegenheid in een futuristisch aerodynamisch pak, strandde op tien seconden.

MONFORT DE STERKSTE BELG

Bij de Belgen was Belgische tijdritkampioen Maxime Monfort de beste met 10'41". Jurgen Van den Broeck, man met klassementsambities, reed een verdienstelijke 10'49". Ook Johan Vansummeren en Tourdebutant Dries Devenyns doken net onder de elf minuten.

CANCELLARA, WIE ANDERS?

Toen was het de beurt aan de kleppers. Zoals verwacht snelde Cancellara als eerste en enige onder de tijd van Martin. De Zwitser liet tien minuten rond noteren. Een kleine verrassing is ook dat van de twee ex-ploegmaten en kemphanen Armstrong, op 22 seconden van Cancellara, beter deed dan Contador die 27 seconden moest toegeven.

Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer