Sport.be

Wielrennen

Petacchi wint slag van Brussel

04.07.2010 | Daan Slingers

De eerste rit van de Tour, waarin Wynants lang op kop reed, werd beslist in een tumultueuze massaspurt. Petacchi bleef recht en spurtte het snelst. Onder andere Cavendish en Cancellara, die in het geel blijft, gingen tegen de vlakte.

Pettachi profiteerde van de val van de andere sprinters. (foto belga)

Na de proloog in Rotterdam mocht het peloton zich opmaken voor de eerste rit in lijn. De Ronde van Frankrijk deed op de tweede dag al België aan. De renners moesten 223,5 km afleggen alvorens ze Eddy Merckx konden gaan eren in Brussel. Vooraf werd getipt op een sprint op de Houba De Strooperlaan, die met 1600 meter de langste rechte lijn was in deze Tour.

Door de afwezigheid van Tom Boonen had Quick Step niets te zoeken in een mogelijke sprint. De ploeg gokte daarom op een aanvaller om de show te stelen. Maarten Wynants haalde voor de Belgische formatie de kastanjes uit het vuur. Samen met Lars Boom en Alan Perez vormde hij de eerste kopgroep van de Tour 2010. Meer dan zeven minuten voorsprong kreeg het trio wel niet.

In het peloton vreesden sommige renners voor waaiervorming, maar het was een hond die voor de grootste schok van de dag in Nederland zorgde. 's Mens beste vriend haalde onder meer David Millar en Ivan Basso neer. Even daarvoor was ook Adam Hansen al onzacht in aanraking gekomen met het asfalt van onze noorderburen.

Op 75 km van de aankomst stak de kopgroep de grens met België over. Het telde toen nog een voorsprong 3'30'' op het peloton. Daar hielden de mannen van de sprintersploeg alles onder controle. Onder massale belangstelling moesten twee van de drie koplopers zich gewonnen geven. Boom en Perez werden voorin afgelost door Alexandre Pliuschin, die de sprong vanuit het peloton maakte.

DRIE VALPARTIJEN TIJDENS FINALE

Samen met de kampioen uit Moldavië haalde Wynants de kaap van de 200 km op kop. Toch zat de ritwinst er nooit in. Met nog acht kilometer te gaan was het voorbij voor de Belg van de Dag en zijn laatste  medevluchter. Een tumultueuze finale volgde. Drie kilometer van  de meet zagen Mark Cavendish en Oscar Freire hun kansen in rook opgaan. De twee misten een bocht en gingen tegen de grond. Met het ingaan van de laatste kilometer gingen de renners nog eens tegen de grond. Onder meer Fabian Cancellara kwam ten val.

In een ontregelde sprint volgde nog een valpartij. Petacchi bleef overeind. In de sprint stond er geen maat op hem. De Italiaan boekte zijn vijfde overwinning ooit in de tour voor Mark Renshaw en Thor Hushovd. Op het podium werd hij begroet door koning Albert II en Eddy Merckx. De 65-jarige kannibaal had ook nog een knuffel over voor Cancellara, die in het geel blijft. Ook de volgende twee dagen blijft het Ronde-circus in ons land.

Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer