Sport.be

Wielrennen

Alles voor La Machine, pijn voor Andy

05.07.2010 | Daan Slingers

Wie dacht dat Brussel erg was, wist niet wat er ging gebeuren in de Ardennen. Een massale valpartij met als ergste slachtoffer Andy Schleck schrok de Tour op. Sylvain Chavanel profiteerde en pakte de ritzege, de groene trui en het geel.

Cancellara legde het peloton volledig stil. (foto belga)

Het was afwachten hoe de renners en dan vooral de sprinters gingen reageren na de veldslag van gisteren in Brussel. Maar of Mark Cavendish, Tyler Farrar en andere Robbie McEwens' een nieuwe kans kregen in de Ardennen was maar de vraag. De organisatie had immers voor de tweede rit in lijn, die volledig over Belgische wegen ging, gekozen voor een mini-Luik-Bastenaken-Luik als slot.

Net zoals in de klassieker ontstond al vroeg een kopgroep. Sylvain Chavanel kreeg na 20 kilometer het gezelschap van ploegmaat Jerome Pineau, Matthew Lloyd, Marcus Burghardt, Sebastien Turgot, Reine Taaramae en Francesco Gavazzi. En waar gisteren Maarten Wynants nog de Belgische eer hoog hield, was het vandaag Jurgen Roelandts die mee in de aanval ging. 

Onze landgenoot liet voor een eerste keer van zich spreken tijdens de tussensprints voor het groen. Tot driemaal toe pakte Roelandts de volle buit. Pineau had dan weer zijn zinnen gezet op de bolletjes trui. De Fransman kwam drie keer als eerst boven op cols van vierde categorie. Op de Côte de France, de Côte de Filot en Côte de Werbomont veroverde Pineau telkens drie punten. Dat was voldoende voor de bollen.

ANDY VALT, IEDEREEN MOET WACHTEN

Bij de afdaling van de Côte d'Aisomont koos Roelandts het hazenpad. Enkel Chavanel kon reageren. De Fransman was duidelijk sterker dan onze landgenoot en liet hem in twee keer achter zich. Op het moment dat het jagende peloton Chavanel wou pakken, liep het mis. Gavazzi ging tegen de vlakte en een domino-effect volgde. Een motor kon hem niet ontwijken en ging neer. Twee tellen later moest het hele peloton eraan geloven. Bijna niemand bleef gespaard. Andy Schleck was het grootste slachtoffer.

Het gehele peloton viel in stukken uit elkaar. Fabian Cancellara regelde alles in de voorpost. Hij zorgde er op zijn eentje voor dat niemand meer koerste. Zo kon eerst een groep met daarin Lance Armstrong en Alberto Contador aansluiten. Daarna haalde Luxemburg ook opgelucht adem toen Andy Schleck terug kon keren. Op een gegeven moment had hij immers een achterstand van meer dan drie minuten op de andere toppers.

Chavanel trok zich niets aan van de situatie achter zich en schreef de rit op zijn naam. Cancellara besloot daarna dat het peloton in groep over de streep moest komen. Opnieuw luisterden alle renners naar de Zwitser. Het gevolg was wel dat hij zijn geel verloor aan Chavanel, die als extraatje ook nog het groen kreeg.

Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer