Sport.be

Wielrennen

Petacchi drinkt champagne in Reims

07.07.2010 | Steven Kins

Na enkele zware en turbulente etappes kon het Tourpeloton woensdag op adem komen met een rit van 153 km van Cambrai naar Reims. Alessandro Petacchi kon er zijn tweede zege vieren.

Een 36-jarige was de rest van het spurtersgild opnieuw te snel af. (foto belga)

Vijf vluchters hadden minder last van de inspanningen van de laatste dagen en kozen al na drie kilometer het hazenpad. Onder hen één Belg, Francis De Greef (Omega Pharma-Lotto). De lang opgeschoten klimmer kreeg het gezelschap van twee Fransen, Dimitri Champion (AG2R) en Nicolas Vogondy (Bbox), en twee Spanjaarden, Inigo Isasi (Euskaltel) en Iban Mayoz (Footon).

Het peloton liet de voorsprong oplopen tot maximaal vier minuten, maar onder impuls van HTC-Columbia en Lampre werd de kopgroep in het vizier gehouden. De Greef en co werden uiteindelijk pas op 3 km van de streep gegrepen. Door een late uitval van Danilo Hondo zat zijn ploegmaat Alessandro Petacchi in een zetel. Hij kon gemakkelijk Julian Dean en Edvald Boasson Hagen afhouden.

McEwen kwam ondanks zijn blessures ook nog dicht in de buurt maar eindigde op een vierde plaats. Cavendish en Freire bogen al snel het hoofd en ook groene trui Thor Hushovd eindigde pas als negende. De Zwitser Fabian Cancellara (Saxo Bank) eindigde in de buik van het peloton en behield de gele trui. Donderdag wordt de vijfde etappe gereden, over 187,5 km van Epernay naar Montargis.

De Spanjaard Amets Txurruka start donderdag niet meer in de vijfde etappe. De 27-jarige renner van Euskaltel-Euskadi kwam ten val tijdens de vierde rit en brak daarbij zijn rechtersleutelbeen. Eerder dit jaar brak hij dat sleutelbeen ook al eens na een val in de Ronde van het Baskenland. Txurruka bereikte nog wel de streep in Reims als 188e, op 4:37 van de ritwinnaar. In het klassement stond de Spanjaard 154e op 18:23 van Fabian Cancellara.

36-JARIGE TOPVORM

Petacchi toonde zich tevreden over zijn vorm. "Tweede massaspurt en tweede overwinning. Dat bewijst dat ik goed gewerkt heb om in een goede conditie aan te Tour te kunnen beginnen", aldus de 36-jarige uit La Spezia. "Ik weet dat het moeilijk is te winnen als ik Mark Cavendish of Thor Hushovd aan de spurt laat beginnen. Daarom heb ik die zelf ingezet op 150 meter van de finish. De benen voelden immers goed aan na de rit over de kasseien. Daarom nam ik het risico er een lange spurt van te maken en ik ben niet stilgevallen. Eens te meer een grote spurt."

Robbie McEwen was kwaad op zichzelf: "Het heeft geen zin naar excuses te zoeken want ik heb zelf gefaald. De spurt werd door de ploeg goed voorbereid maar toen Petacchi er aan begon, viel hij veel te sterk en ik veel te licht uit. Ik probeer morgen beter te doen."

Alan Peiper behoudt het vertrouwen in Cavendish: "De vele keren dat we met Mark Cavendish gewonnen hebben, hebben we gelachen. Nu moeten we blijven lachen als hij verliest, ook al is dat moeilijk. Maar we moeten het vertrouwen in onze topspurter behouden. We weten dat hij aan een moeilijk jaar bezig is en we moeten hem met zijn allen proberen op het zegepad te krijgen. En 't is niet omdat hij een keer verloren heeft, dat hij morgen niet kan winnen. Zo snel laat Cav zich niet ontmoedigen."

"Het was een lange en lastige dag" voor Tourdebutant Francis De Greef. "Ik vrees dat ik zelfs een kleine zonneslag opgelopen heb. Gemakkelijk hebben wij het nooit gehad want het parcours was altijd golvend. Bijkomend minpunt voor mij was dat ik de grootste van onze vluchtersgroep was. Ik pak door dit exploot toch een pak publiciteit voor de ploeg en mezelf natuurlijk. We deden er alles aan om onze aanval zo ver mogelijk te laten doorgaan. Je weet immers nooit wat er achter je rug afspeelt. Toen we hoorden dat de voorsprong alsmaar slonk, hoopte ik de prijs van de strijdlust te krijgen maar die ging uiteindelijk naar de Fransman Dimitri Champion. In feite terecht. Hij knapte immers het meeste werk op en was ook de aanstoker van onze vlucht."

Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer