Sport.be

Wielrennen

Cavendish doet het weer

09.07.2010 | Erik Duchateau

Mark Cavendish heeft zijn tweede ritzege in de Tour beet. De Brit was na een rit over 226 km van Montargis naar Gueugnon in een massasprint sneller dan Tyler Farrar en Alessandro Petacchi.

Mark Cavendish was ongenaakbaar. (foto belga)


De langste rit van de Tour bracht de renners van Montargis naar Guegnon. Onderweg lagen vier bergjes van vierde categorie, maar die hadden geen grote invloed op het koersverloop. De sprinters raakten er moeiteloos over en dus was dit weer een typische massasprintrit.

De officiële start was amper gegeven of drie renners gingen al in de aanval. Ruben Perez Moreno (Euskaltel), Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto) en Mathieu Perget (Caisse d'Epargne) bouwden een maximale voorsprong van 8 minuten op.

HTC-Columbia hield de Spanjaard, de Duitser en de Fransman in toom en dat was de verdienste van Bert Grabsch en Maxime Monfort, die bijna heel de rit op kop van het peloton sleurden in opdracht van Mark Cavendish.

Toen diep in de finale de voorsprong van Perez Moreno, Lang en Perget tot minder dan een halve minuut geslonken was, sprongen de Fransen Dimitri Champion (AG2R) en Anthony Charteau (Bbox) nog naar de kopgroep, maar op 10 km van de meet was er een algemene hergroepering en kon de voorbereiding voor de massasprint beginnen.

Johan Vansummeren (Garmin) deed berewerk voor Tyler Farrar, maar de Gentse Amerikaan werd voorbijgeflitst door de herboren Mark Cavendish. De Brit haalde het overtuigend voor Farrar en Alessandro Petacchi (Lampre). Cavendish zit nu net als Petacchi aan twee ritzeges in deze Tour.

CANCELLARA VERLIEST 3 SECONDEN

In het klassement verandert er niet veel. Fabian Cancellara (Saxo Bank) blijft leider, maar moet wel 3 seconden van zijn voorsprong inleveren omdat Geraint Thomas (Sky) elfde werd en na de veertiende was er een breukje in het peloton, waardoor de rest 3 seconden aan de broek kreeg. Cadel Evans (BMC) staat derde op 39 seconden van Cancellara.

Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer