Sport.be

Wielrennen

Schleck wint, Evans in het geel

11.07.2010 | Steven Kins

Mario Aerts bleef lang voorop in de achtste rit van de Tour richting Avoriaz, maar werd in de slotklim bijgehaald door de favorieten. Andy Schleck reed nog weg en won. Cadel Evans is de nieuwe leider.

Lance moest passen en zal deze Tour niet winnen. (foto belga)
De eerste Alpenetappe over 189 km tussen Station des Rousses en Morzine-Avoriaz begon chaotisch. De dag voor de eerste rustdag wou iedereen mee in de vroege vlucht, maar dat ging niet zo vlot als de vorige keren.

Toen vooraan in het peloton een renner van Footon-Servetto viel, was de chaos compleet. Belangrijkste slachtoffers waren bolletjestrui Jérôme Pineau, Cadel Evans en Roman Kreuziger. Ook Lance Armstrong moest zijn ploeg inschakelen om hem terug te brengen. Het zou niet de laatste keer zijn.

Kiryienka en Taaramae probeerden elk weg te rijden, maar het was een groep van zeven met Mario Aerts die definitief een bres kon slaan. Na twee colletjes van vierde categorie moest een lang tussenstuk overwonnen worden voor de eerste col van eerste categorie. Op die Col de la Ramaz kwam Aerts als eerste boven. Hij was Koos Moerenhout gevolgd die uit de kopgroep was vertrokken aan het begin van de klim en nam Amaël Moinard mee.

Armstrong was net voor de beklimming gevallen en moest dat bekopen op de klim. Op de top verloor hij al een minuut op de groep met Contador en Van den Broeck. Toen hij op de voorlaatste klim naar Les Gets (3de categorie) nog eens ten val kwam door twee renners van Euskaltel, was de veer helemaal gebroken bij de Texaan. Hij mag een goede eindklassering vergeten.

Ook voor geletruidrager Sylvain Chavanel werd het een lijdensweg. Hij moest er ook af op de Col de la Ramaz. Hij kreeg Kevin De Weert als metgezel maar liet de Belg al snel zijn eigen weg gaan. De Weert schudde een sterk staaltje uit zijn benen en reed op zijn eentje opnieuw naar de favorieten.

Mario Aerts werd pas gegrepen op de slotklim door een elitegroep met Contador, Van den Broeck, Evans, Schleck en Leipheimer en kreeg als beloning de prijs voor de strijdlust. Zo kregen we geen opvolger voor de laatste Belgische zege in Morzine, Paul Wellens (1977). Navarro (Astana) bleef heel lang op kop sleuren, waardoor niemand van de favorieten durfde demarreren.

Dat gebeurde pas op twee kilometer van de meet. Ook Van den Broeck probeerde het, maar Contador bleef counteren. Tot Andy Schleck aanzette en Contador verrassend moest passen. Schleck kreeg Samuel Sanchez mee, die normaal sneller is, maar het was toch Schleck die de overwinning kon opdragen aan zijn broer Frank die eerder ten val kwam.

Cadel Evans verloor samen met de andere favorieten tien seconden op Schleck, maar kon wel het felbegeerde geel aantrekken. Jurgen Van den Broeck staat nu op een mooie vierde plaats in de stand.

Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer