Sport.be

Wielrennen

Casar aan het feest, Madeleine nekt Evans

13.07.2010 | Gert-Jan Weyters

Sandy Casar heeft de negende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Gele trui Cadel Evans zakte op de flanken van de Madeleine compleet door het ijs en verloor meer dan acht minuten.

Sandy Casar boekte zijn tweede overwinning ooit in de Tour. (foto belga)
Jerome Pineau (QuickStep), Jens Voigt (Saxo Bank), Cyril Gautier (Bbox), Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) , Jose Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), Christophe Moreau (Caisse d'Epargne), Sandy Casar ( FdJ), Rinaldo Nocentini (AG2R), Anthony Charteau ( Bbox), Johannes Fröhlinger (Milram), Damiano Cunego (Lampre) en Rein Taaramae (Cofidis) waren de aanvallers van de dag. Op de laatste col van de dag, de Madeleine, bleven er amper vier renners over. Charteau, Cunego, Sanchez en Casar hielden stand op de steile flanken.

Andy Schleck testte zijn benen op de Madeleine en kreeg enkel Alberto Contador mee in zijn wiel. Het topduo vormde een perfecte tandem en reed een knappe afdaling. Zo knap zelfs dat Schleck en Contador kwamen aansluiten bij de leiders. Toch was het Sandy Casar die nog het meest fris was en de overwinning op zijn naam schreef.

ZWANENZANG EVANS

Ondertussen kreeg gele trui Cadel Evans een inzinking op de Madeleine. De Australiër verloor meer dan acht minuten en mag de eindzege vergeten. Na zijn aankomst viel Evans in de armen van zijn ploegmaat Santambrogio. Een geëmotioneerde Evans liet zijn tranen de vrije loop. Schleck neemt de leiding over van de renner van BMC.

De Belgen waren ook in deze Alpenrit van de partij. Jurgen Van Den Broeck hield ondanks een lekke band in de afdaling knap stand en staat vijfde in het algemene klassement. Kevin De Weert had een superdag en finishte zij aan zij met Van Den Broeck en Lance Armstrong.

"Het gaat super tot hiertoe'', wist Kevin De Weert. ,,Eigenlijk draait heel de ploeg goed. Ik kende vandaag wel eventjes een moeilijk moment toen ze voorin enorm gingen versnellen. Ik bleef echter mijn eigen tempo volhouden en slaagde er wat later in om naar het groepje met Jurgen Van den Broeck, Lance Armstrong en Ivan Basso te rijden. Ik ben niet bezig met het algemeen klassement. Ik bekijk deze Ronde van Frankrijk van dag tot dag. Ik maakte net voor de start van de Tour een hoogtestage met Stijn Devolder door. Blijkbaar pluk ik daar nu de vruchten van'', besloot Kevin De Weert.

Jurgen Van den Broeck niet echt gelukkig met zijn optreden. "Ik heb een mindere dag gehad", zuchtte hij nadat hij de finish gehaald had in het groepje Armstrong, Basso, Plaza en Kevin De Weert. "Ik werd het al gewaar bij de start en ik was er ook met een bang hartje aan begonnen na die rustdag van maandag. Toen de strijd al snel losbarstte op de Col de la Madeleine werd ik meteen met mijn tekortkoming geconfronteerd. Ik zat aan mijn limiet en moest niet alleen Schleck en Contador laten rijden, maar ook mannen als Samuel Sanchez, Gesink, Menchov en Leipheimer die op mijn hielen zitten in het klassement. Een mindere dag kan ook mij dus overkomen. Tot overmaat van ramp kreeg ik nog een lekke band in de afdaling. Ik heb echt risico's op het randje moeten nemen om terug te kunnen keren. Ontgoocheld omdat ik een plaats in het klassement kwijt ben, ben ik niet. Ik zit nog altijd ruim bij de eerste tien."


 
Herbeleef, rituitslag en klassementen

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer