Sport.be

Wielrennen

Portugees verpest Franse feestdag

14.07.2010 | Steven Kins

Twee Belgen zaten in de vlucht van de dag, maar het was een Portugees die de tiende Tourrit won. Sergio Paulinho won in een spurt met twee van Vasil Kiryienka. Dries Devenyns werd nog 3de, Mario Aerts 5de.

Paulinho nam de maat van Kiryienka in de spurt. (foto belga)
Op Quatorze Juillet werden de Fransen verwacht, maar het zag er in het begin niet goed uit voor de Fransen. Lampre wou het peloton samenhouden tot na de eerste tussenspurt en dat loonde, want Petacchi won die, voor Hushovd en McEwen. Daarna bleef het aanvallen regenen, maar die van Dries Devenyns (Quick.Step), Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto), Vasil Kiryienka (Caisse d'Epargne) en Sergio Paulinho (RadioShack) was de goede. Maxime Bouet (AG2R) en Pierre Roland (Bouygues) sloten even later ook aan, nadat ze nog wisten te ontsnappen uit een peloton dat lamgelegd was door Voigt, Cancellara en Armstrong. Op die manier was Frankrijk ook vertegenwoordigd in de vlucht. Het peloton nam toen onder leiding van Saxo Bank een snipperdag.

De ploeg van gele trui Andy Schleck weet dat er nog zware etappes volgen en gaf de vluchters een voorsprong van meer dan twaalf minuten. Mario Aerts nam de punten mee op alle hellingen en schuift op die manier op in het bergklassement. Hij stak ook het vuur aan de lont op de slotklim door als eerste aan te vallen. Hij werd teruggehaald door Kiryienka en dat was het teken voor Devenyns om te proberen. Ook hij raakte niet ver. Paulinho haalde hem bij en samen met Kiryienka begon hij aan de afdaling waar Joseba Beloki in 2003 zwaar ten val kwam, waardoor Lance Armstrong zijn veldrijderscapaciteiten mocht tentoonspreiden.

Deze keer werd er niet gevallen en een Portugees en Wit-Rus mochten sprinten voor een overwinning op de Franse nationale feestdag. Het was Paulinho die het nipt haalde voor Kiryienka. Devenyns werd derde, Mario Aerts legde beslag op plaats vijf. Cavendish won de pelotonsspurt en neemt zo weer wat extra punten voor zijn jacht op de groene trui. Pineau sprokkelde onderweg nog een puntje voor de bolletjestrui en mag de trui opnieuw aantrekken. 

"De derde plaats was het maximum dat ik uit deze ontsnapping kon puren. Voor mij persoonlijk is dit een hele opsteker, temeer daar de vorm de voorbije dagen iets minder was", aldus Devenyns net na de aankomst. "In de finale heb ik mijn tactiek afgestemd op Mario Aerts. Hij was de eerste aanvaller en toen hij teruggepakt was, heb ik niet geaarzeld om zelf mijn kans te gaan. Achteraf bekeken was dat natuurlijk veel te vroeg om te demarreren. Maar wat was het alternatief? Wachten tot een van de medevluchters zou aanvallen? Dan moet je ook nog de krachten hebben om mee te rijden, hoor. Ik kon in elk geval niet aanpikken toen Kiryienka en Paulinho bij mij kwamen en het tempo nog
opdreven. Zij waren de twee sterkste renners van deze etappe."

Winnaar Paulinho was na zijn winst door het dolle heen. "Deze zege is nog belangrijker dan het zilver dat ik op de Olympische Spelen haalde. Een rit in de Tour winnen, is voor elke renner een droom."


Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer