Sport.be

Wielrennen

Rodriguez vloert Contador

16.07.2010 | Steven Swinnen

De Spanjaard Joaquin Rodriguez heeft de 12de rit in de Tour gewonnen. Hij vloerde zijn landgenoot Alberto Contador in de spurt na de beklimming van de Montée Jalabert. Gele trui Schleck verloor tijd.

Schleck moest Contador laten gaan. (foto belga)
Blijkbaar hadden heel wat renners hun zinnen gezet op de rit van  Bourg-de-Péage naar Mende, want de eerste wedstrijduren gingen in een razende vaart. De renners reden bijna vijftig kilometer per uur en het peloton brak zelfs in stukken. Klöden en Armstrong kwamen zelfs even op achterstand, maar dat maakte het duo van RadioShack snel weer goed. 

Quick Stepper Jerome Pineau kwam in zijn bolletjestrui ten val op een slecht moment. De Fransman kon zo niet mee in de aanval en zag heel wat punten in rook opgaan. Wel mee in een kopgroep met achttien renners: de onvermijdelijke Mario Aerts,
Vinokourov, Klöden, Charteau, Hesjedal, Casar en Hushovd. Mooi volk dus en dat liet Team Saxo Bank niet zomaar betijen. De mannen van gele trui Schleck hielden er fors het tempo in waardoor heel wat renners zaten te puffen.

Charteau nam de punten voor de bollen weg, Hushovd liet niet na zijn kansen op groen te verstevigen. Met nog vijftig kilometer voor de boeg gaven Vinokourov, Hesjedal, Klöden en Kiryienka er vooraan een flinke snok aan. Mario Aerts en heel wat van zijn medevluchters moesten het viertal laten gaan. Vino, Klödi, Hesjedal en Kiryienka werkten goed samen, maar door de hulp van Omega Pharma-Lotto en Liquigas ging de voorsprong toch slinken.

Een verrassing in de marge van de etappe was de opgave van spurter Tyler Farrar. De Amerikaan was donderdag nog tweede, maar verlaat de Tour dus zonder ritzege. Toen de vier leider in Mende aankwamen, hadden ze nog maar enkele tientallen seconden voorsprong op het peloton. Met de Montée Jalabert - een steile klim van drie kilometer - in het vooruitzicht leek het erop dat de winnaar in het peloton zou zitten.

Vinokourov was vooraan de sterkste op de Montée Jalabert. Zijn medevluchters gingen één voor één voor de bijl. Het uitgedunde peloton - Armstrong en Wiggins moesten al vroeg passen - werd gemend door alweer een ijzersterke Jurgen Van den Broeck. Toen Joaquin Rodriguez aanging, sprong VDB snel mee. Contador counterde en bleef voorop met Rodriguez. Voor Van den Broeck ging het net te snel.

Ook gele trui Andy Schleck kon niet met de besten mee. Hij verloor tien seconden. Contador bereikte samen met Rodriguez zijn ploegmaat Vinokourov. Rodriguez vloerde Contador in de spurt en pakte de eerste ritzege voor Team Katusha. Vinokourov had niet de fut meer om mee te sprinten en eindigde ontgoocheld - of misschien wel boos op zijn kopman? - als derde. Jurgen Van den Broeck eindigde knap vierde voor Schleck, die in het geel blijft.

Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer