Sport.be

Wielrennen

Champagne voor Vino met dag vertraging

17.07.2010 | Rik Thaens/Daan Slingers

Gisteren greep Alexander Vinokoerov nipt langs de ritzege in de Tour de France. Vandaag was het wel raak voor Vino. Hij profiteerde van een late beklimming om het peloton voor te blijven. Andy Schleck blijft leider.

Vinokoerov wist met zijn emoties geen blijf aan de meet. (foto belga)

Drie beklimmingen van vierde categorie, twee van derde, met de laatste op 10 kilometer van de meet. Die laatste puist zou dus de plannen van de spurtersploegen kunnen dwarsbomen en avonturiers een kans geven op ritwinst.
 
Het is de Tour van Lance Armstrong niet. The Boss kwam opnieuw ten val vlak na de officieuze start. Armstrong kwam er dit keer echter met wat lichte schaafwonden vanaf en kon nog voor de officiële start aansluiten in het peloton.

Na vijf kilometer kozen Sylvain Chavanel (Quick Step), Pierrick Fedrigo (Bbox Bouygues Telecom) en Juan Antonio Flecha (Team Sky) het hazenpad. De drie fietsen een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar. 

SPRINTERSPLOEGEN WERKEN UITEINDELIJK VOOR TWEEDE PLAATS

Door het achtervolgingswerk van HTC-Columbia en Lampre, de ploegen van sprinters Mark Cavendish en Alessandro Petacchi, bleef de voorsprong van de drie lange tijd schommelen rond de vijf minuten. Toen ook Milram zich met de zaken ging bemoeien werd het snel duidelijk dat de leiders niet konden wegblijven. Op 10 km van de meet was het einde verhaal voor Chavanel, Fedrigo en Flecha.

Aan de voet van de Saint-Ferréol kon vervolgens de finale echt losbarsten. Alessandro Ballan ging als eerste aan. Het antwoord kwam van Alexander Vinokoerov. De Kazak ging over de Italiaan en stoomde door. Een actie van Thomas Voeckler om Vino te remonteren mislukte. En ook het peloton kreeg de man van Astana niet meer te pakken.

Vino kwam solo aan en genoot met volle teugen. Na de aankomst viel hij al wenend in de armen van Alberto Contador. Gisteren zorgde de Spaanse kopman er nog voor dat zijn ploeggenoot van Astana naast de ritzege greep. Cavendish won de sprint om de tweede plaats. Petacchi eindigde als derde en veroverde weer het groen. Andy Schleck behield zonder problemen de gele trui. Morgen beginnen de Pyreneeën.

Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer