Sport.be

Wielrennen

Schleck krijgt zege op Tourmalet van Contador

22.07.2010 | Steven Kins

In de zeventiende etappe moest Andy Schleck aanvallen en dat deed dij ook, maar Alberto Contador volgde. Schleck kreeg de zege cadeau en Jurgen Van den Broeck kwam met de andere toppers boven als negende.

Schleck mocht winnen van Contador. (foto belga)


In slechte weersomstandigheden moesten de renners in deze zeventiende Touretappe met aankomst op de Tourmalet van start gaan. In de eerste kilometers zag Kristjan Koren (Liquigas) zijn kans schoon om aan te vallen. Hij werd al snel vergezeld door Edvald Boasson Hagen en Juan Antonio Flecha (Sky), Alexandr Kolobnev (Katusha), Marcus Burghardt (BMC), Rémi Pauriol (Cofidis) en Ruben Perez Moreno (Euskaltel).

Na 23 kilometer was er opschudding in het peloton. Samuel Sanchez, de derde in de stand, kwam achteraan in de groep ten val en bleef een tweetal minuten liggen. Hij greep naar de borstkas en elleboog maar vertrok opnieuw en kon met de hulp van ploegmaats opnieuw aansluiten, ook al doordat Alberto Contador had gezorgd voor een wapenstilstand in het peloton.

Daar had Carlos Sastre geen oren naar. Hij had een plannetje in het hoofd en had al zijn ploegmaat Konovalovas voorop gestuurd. Hij demarreerde uit het peloton maar raakte niet snel genoeg dichter bij de kopgroep van zeven. Konovalovas moest zijn kopman al vlug laten rijden en na een vlucht van 116 kilometer, was Sastre alweer gegrepen, nog voor de slotklim begon. Dit noemt men dan een 'chasse patate'.

Op de Tourmalet schoot na enkele demarrages enkel Kolobnev over van de koplopers, maar toen moesten de favorieten er nog aan beginnen. Toen Andy Schleck aanviel, kon enkel Contador volgen. De anderen uit de top tien moesten hun eigen tempo kiezen. De gele trui bleef dan in het wiel van de witte trui zitten en beantwoordde elke versnelling.

Op vier kilometer van de top ging de Spanjaard dan maar eens zelf, maar de Luxemburger kon tussen de uitzinnige menigte toch nog op het wiel springen. Samen reden ze dan naar de top en daar gaf Contador de zege cadeau aan Schleck. Zo stevent El Pistolero af op een derde Tourzege.

Jurgen Van den Broeck moest in de laatste kilometer enkele seconden toegeven op Rodriguez, Hesjedal, Sanchez, Menchov, Gesink en Horner maar blijft comfortabel vijfde, vooral omdat Leipheimer achterop raakte.

Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer