Sport.be

Wielrennen

Cavendish zoals Usain Bolt

23.07.2010 | Steven Swinnen

Met sprekend gemak heeft Mark Cavendish de 18de rit in de Tour gewonnen. De Brit spurtte in Bordeaux op verbluffende wijze iedereen uit zijn wiel. Hushovd deed een slechte zaak en verliest het groen aan Petacchi.

Contador kreeg kussen van Cameron Diaz. (foto belga)
In de rit Salies-De-Béarn naar Bordeaux geen lastige bergen meer en dus mochten de renners zich voorbereiden op opnieuw een massaspurt, waarin Thor Hushovd, Alessandro Petacchi en Mark Cavendish nog belangrijke punten voor de groene trui konden sprokkelen. Volgens het geijkte scenario vertrekt er in zo'n overgangsrit al vroeg een groepje met vrijbuiters en dat was vandaag niet anders. 

De eerste ontsnappingspoging met Breschel, Popovych, Di Gregorio, Burghardt, Barredo, Gerdemann, Perget onmiddellijk na de start geraakte niet verder weg dan tien seconden, maar de tweede poging was wel raak. Matti Breschel (Team Saxo Bank), Benoit Vaugrenard (Francaise des Jeux), Jerome Pineau (Quick Step) en Daniel Oss (Liquigas) kregen een maximumvoorsprong van vier minuten. De spurtersploegen Lampre en Team Columbia bepaalden het tempo in het peloton zodat het verschil speelbaar bleef.

Op twaalf kilometer van de meet walste het peloton over Vaugrenard, Pineau en Breschel. Daniel Oss zong het nog wat langer uit, de Italiaan was even voordien ontsnapt voor een korte solo. Dat volstond voor de Prijs van de Strijdlust, die de Italiaan kreeg uitgereikt door de bloedmooie actrice Cameron Diaz, die samen met Tom Cruise een bezoek bracht aan de Tour. Op drie kilometer voor de finish werd de poging van Oss teniet gedaan.

Bordeaux kreeg zoals verwacht een massaspurt. Daarin stond er geen maat op Mark Cavendish. Met sprekend gemak spurtte Cav iedereen uit zijn wiel. Hij keek nog zelfs enkele keren om waar de rest dan wel bleef en deed zo denken aan de Jamaicaanse spurtbom Usain Bolt. Julian Dean werd tweede, voor Alessandro Petacchi en Robbie McEwen. Thor Hushovd werd pas veertiende en verliest zijn groene trui aan Petacchi.

Jürgen Roelandts finishte als eerste Belg op de zevende plaats. Voor Cavendish is het de achtste zege van het seizoen, de vierde in deze Tour. Ook in de vijfde, zesde en elfde etappe liet de spurtbom van het eiland Man het hele pak achter zich. In het algemene klassement wijzigde er niets.

Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer