Sport.be

Wielrennen

Martin geeft wit extra glans

24.08.2010 | Daan Slingers

De witte leiderstrui van de Eneco Tour verhuist voor een jaar naar Duitsland. Tony Martin deed meer dan standhouden in de afsluitende tijdrit, hij won de strijd tegen de klok in Genk!

Martin zet in de afsluitende tijdrit de puntjes op de i. (foto cor vos)1197,5 kilometers hadden de renners in de Eneco Tour al afgelegd alvorens ze begonnen aan de afsluitende tijdrit in Genk. De eerste, die van start ging, in de Belgisch Limburgse stad luisterde naar de naam Scott Davis, maar de Australiër van Astana speelde geen belangrijkere rol in de strijd om de dagzege.

Adriano Malori liet wel een eerste interessante tijd noteren. Zijn chrono van 21'07" zou uiteindelijk niet goed genoeg zijn voor top-5-plaats. Alex Rasmussen deed wel mee voor de prijzen met zijn tijd van 20'33". De Deen hield lang stand op de eerste plaats, maar moest beginnen te vrezen toen de snelle jongens uit Nederland aan hun tijdrit begonnen. Met moeite hield Rasmussen nog Jos Van Emden af, maar tegen Maarten Tjallingii had hij geen verhaal. De Fries liet 20'30" noteren.

MACHTIGE MARTIN

Daarna ging de top van het klassement zijn kans. Lars Boom kende pech. Door een lekke band kon hij een toptijd vergeten. Edvald Boasson Hagen vocht voor wat hij waard was en behield zijn derde plaats in het klassement. De Noor legde ook beslag op puntentrui. Koos Moerenhout gaf ook alles, maar Tony Martin bleek veel te sterk. De Duitser won de tijdrit met een tijd van 20'24". Het wit gaat zo voor een jaar naar Duitsland. Martin won natuurlijk ook het jongerenklassement.

Tony Martin: 'Dit zal ik nooit vergeten.'
Van de Belgen was er geen sprake in de top-10. Stijn Devolder ontgoochelde met 21'33". Jurgen Van den Broeck deed zes seconden beter. Beste Belg was Dominique Cornu (21'18") . Opvallend: voor het eerst sinds de oprichting van de Eneco Tour leverde België geen enkele ritwinnaar.

"Voor mij is dit een speciale dag", sprak Marin na zijn dubbelsucces. "Dit zal ik ook nooit vergeten. Ik vergelijk mijn overwinningen niet met elkaar, maar dit is toch wel één van de mooiste zeges. Het is bijzonder om hier te winnen. In de Eneco Tour moet je alles kunnen: klimmen, op kasseien rijden en tijdrijden."

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer