Sport.be

Wielrennen

Moncoutié wint, Gilbert is leider af

04.09.2010 | Tom Van Aken

David Moncoutié heeft de achtste etappe in de Vuelta gewonnen. In de slotklim reed hij weg van vier medevluchters. Philippe Gilbert verloor meer dan drie minuten en is leider af.

Anton neemt de leiderstrui over van Gilbert. (foto belga)

In de achtste etappe van de Vuelta trokken de renners het gebergte in. Tussen Villena en de slotklim van eerste categorie naar Alto Xorret del Catí lagen nog vier 'Puerto's', drie van tweede en één van derde categorie.

Vijf renners tekenden voor de lange ontsnapping van de dag. Met nog twee beklimmingen te gaan liep de voorsprong van Arrieta, Bazayev, Tschopp, Moncoutié en Martinez op tot bijna acht minuten. Op minder dan 50 kilometer van de streep zetten de Cervelo's zich op kop van de groep en de voorsprong smolt als sneeuw voor de zon. Doel van de actie was om de kopmannen Sastre en Tondo in een select gezelschap af te zetten aan de voet van de gevaarlijke slotklim.

Dat lukte maar half, de voorsprong zakte wel spectaculair bergop maar steeg opnieuw in de aanloop naar de Alto Xorret del Catí. Vooraan mochten ze uitmaken wie de dagzege pakte. Moncoutie loste zijn medevluchters in de slotklim en bouwde een comfortabele voorsprong uit.

In het peloton moesten Fränk Schleck, Denis Menchov en leider Philippe Gilbert lossen. Nibali, Rodriguez en Anton losten elkaar van geen vin. Die laatste pakt het rood over van Gilbert, Rodriguez volgt in dezelfde tijd.

Rit 8 - Villena - Xorret de Catí (190 km)

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer