Sport.be

Wielrennen

Anton pakt rit en rood in Andorra

08.09.2010 | Erik Duchateau

In de Vuelta heeft Igor Anton de bergrit naar Andorra gewonnen. De Spanjaard neemt de rode leiderstrui over van Joaquin Rodriguez, die een kleine inzinking kende. Denis Menchov kreeg een zware klop van de hamer.

Igor Anton. (foto belga)

Rit 11 van de Vuelta vertrok in Vilanova i la Geltrú. De aankomst lag 208 km verderop in Andorra. Het enige noemenswaardige obstakel op het traject was de slotklim naar Pal en dus wekte het geen verbazing dat er een vluchtersgroepje tot stand kwam dat op de brede wegen richting Andorra door het peloton perfect onder controle gehouden werd.

Johann Tschopp en Mikael Cherel mochten een kwartier voorsprong nemen, maar dromen van de ritzege deden ze beter niet. Katusha van leider Joaquin Rodriguez en vooral Rabobank toonden zich gretig in de achtervolging. Zij zorgden ervoor dat de Zwitser en de Fransman, die kortstondig ook nog even het gezelschap kregen van de Kazak Dmitriy Fofonov, al in de eerste kilometers van de slotklim gegrepen werden.

Rabobank mikte op een ritzege van Denis Menchov. De Rus had op de rustdag verklaard dat de Vuelta pas in Andorra begon, maar de conclusie is dat de Vuelta voor hem in Andorra al gedaan is. Menchov kon niet mee met de beteren en werd pas 55ste op meer dan 5 minuten. De beteren waren Igor Anton, Ezequiel Mosquera en Xavier Tondo.

Mosquera stak op 4 km van de top het vuur aan de lont en kreeg Rodriguez en Vincenzo Nibali mee, maar die twee trapten op hun adem en moesten lossen. Anton deelde zijn krachten beter in en reed van achter uit alles en iedereen voorbij en won met 3 seconden bonus op Mosquera en 10 op Tondo, die ook sterk uit de achtergrond terugkwam.

Nibali en Frank Schleck konden de schade beperken tot 23 seconden, maar Rodriguez moest 59 seconden prijsgeven. Daardoor verspeelt Rodriguez de rode leiderstrui opnieuw aan Anton, die al zijn tweede ritzege boekte in deze Vuelta. In het klassement heeft de kopman van Katusha 45 seconden voorsprong op Nibali, 1'04" op Tondo en 1'07" op Rodriguez.

Beste Belg in Andorra was Gianni Meersman met een 26ste plaats op 1'41". De Fransman Jean-Christophe Péraud van Omega Pharma-Lotto, die vijfde stond, verloor 2'47" en verdwijnt uit de top-10.

Rit 11 - Vilanova i la Geltrú - Andorra Pal (208,4km)

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer