Sport.be

Wielrennen

De Gendt met een straffe stoot

09.03.2011 | Steven Kins

In de vierde etappe van Parijs-Nice voelde Thomas De Gendt het opnieuw kriebelen. Hij ging mee in een lange vlucht en neemt daardoor opnieuw de gele trui over. Thomas Voeckler won de rit.

Voeckler profiteerde van het werk van De Gendt. (foto belga)

Thomas De Gendt kon het geel niet missen en trok al snel in de aanval. Hij raapte zes bonificatieseconden op en reed zich zo virtueel in het geel. De ontsnapping leek ten dode opgeschreven maar samen met Francis De Greef, Thomas Voeckler, Rémi Di Grégorio en Rémi Pauriol raakte hij toch de zeven cols van tweede en derde categorie over.

In de laatste kilometers kwam er niet genoeg verstandhouding in het peloton, maar het was toch vooral de verdienste van De Gendt dat de vluchters voorop bleven. Tot in de laatste rechte lijn sleurde hij aan de kop, maar zo miste hij de kracht om nog mee te spurten voor de overwinning. Voeckler had wel nog iets over en was sneller dan Pauriol en De Gendt. Heinrich Haussler was enkele seconden later duidelijk de snelste van het pak. Peter Sagan, die gisteren viel in de laatste bocht, kon hem niet bijhouden.

In de algemene stand heeft De Gendt nu tien seconden voorsprong op Voeckler en 16 op Pauriol. De Australiër Matthew Goss, die dinsdag de leiding overgenomen had van De Gendt, is op 21 seconden vierde.

DE GENDT VOOR TOP 10

"Nu ga ik voor een plaats in de top tien van de eindstand", reageerde de 24-jarige De Gendt. "Ik voelde woensdag meteen dat ik erg goede benen had. Toen ik Thomas Voeckler zag gaan, ben ik onmiddellijk in zijn wiel gesprongen. Had ik niet in de strijd om de gele trui verwikkeld geweest, had ik misschien anders gereden. Nu heb ik alles gegeven en zijn we uit de greep van het peloton gebleven."

Thomas De Gendt: 'Nu ga ik voor een plaats in de top tien van de eindstand'
"De etappe van donderdag wordt lastig. Ik heb dertig seconden voor op de beste klimmers. Dat zal waarschijnlijk niet volstaan. Ik vrees de slotklim. Er zouden stijgingspercentages tot 10 procent zijn, 6 of 7 procent kan ik makkelijk aan, maar als het steiler gaat, kom ik vaak in de problemen. Als het meevalt kan ik daarna een goede tijdrit rijden en heb ik een plaats bij de eerste tien in het vizier."

De Franse ritwinnaar Thomas Voeckler had alle lof voor De Gendt. "Hij was duidelijk de sterkste man in de koers. Hij rijdt voor het klassement en had er alle belang bij vol door te gaan. We hadden afgesproken om wat krachten te sparen tot na het laatste klimmetje en dan alles te geven. Het is leuk dat we allebei voor onze inspanningen beloond werden."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer