Sport.be

Wielrennen

Wie (te) sterk is moet slim zijn

03.04.2011 | Erik Duchateau

ANALYSE - Wie niet sterk is, moet slim zijn. Maar wie niet sterk is, kan de Ronde van Vlaanderen niet winnen. Wie te sterk is, kan hem wel verliezen. En aan het eind wint de slimste van de sterksten.

Nick Nuyens. (foto belga)
"Hij is te sterk!", schreeuwde Wilfried Peeters naar Torsten Schmidt. De ploegleider van Fabian Cancellara kwam in volle finale naast de ploegleider van Sylvain Chavanel rijden met de vraag waarom de Fransman geen kopbeurten wilde doen. Maar La Machine mocht dus niet. Een verdedigbare tactiek van Quick Step.

Peeters en Chavanel hadden immers ook gezien hoe Cancellara vorige week in de E3 Harelbeke alle tegenstanders één voor één uit het wiel knalde. En vorig jaar werkte Tom Boonen wel mee toen hij na de Molenberg met de Zwitser op pad ging. Maar op de Muur werd Tornado Tom genadeloos uit het wiel gereden. Iets wat Boonen zondag ook overkwam, maar dan op de Leberg.

Geen schande, want geen van de andere favorieten kon Cancellara volgen toen die de achtervolging op Chavanel inzette. Zelden was de favorietenstatus van een renner zo groot als die van Cancellara voor de 95ste Ronde van Vlaanderen. De Zwitser verklaarde dat hij geen druk op zijn schouders voelde, maar vlak voor Geraardsbergen voelde hij wel dat er iets mis wat met zijn benen... krampen!

Mocht BMC toen gedaan hebben wat Garmin-Cervelo deed, hadden we van dat zwakke moment van Cancellara misschien nooit iets gemerkt. Via de tv-beelden uit de volgwagen konden we horen dat Jonathan Vaughters zijn renners verbood te werken in de achtervolging toen het verschil tot een minuut was opgelopen. Liever gokken op een derde plaats met de snelle Tyler Farrar dan vol gaan voor de overwinning. Bij BMC namen ze het risico wel. Met zes man in de achtervolging en geen sprinter in de rangen hadden ze ook weinig te verliezen...

Na de hergroepering op de Muur schuwde ook Philippe Gilbert het risico niet: voluit demarreren aan de voet van de Bosberg. Misschien had hij ook het risico moeten nemen vol te blijven doorgaan toen de achtervolgers in de tijdrit naar Meerbeke tot op 5 seconden waren genaderd. Toen Gilbert zich recht zette en er zo een twaalftal renners samen klitten, was het immers duidelijk dat het een tactisch steekspel zou worden.

En wie tactisch steekspel zegt, zegt Nick Nuyens. Nuyens is een slimme coureur en had onmiddellijk door dat hij Cancellara niet mocht laten rijden toen die op drie kilometer van de meet uit zijn as herrees. Maar slim zijn alleen volstaat uiteraard niet. Nuyens was ook nog eens sterk genoeg om Cancellara en Chavanel, die zich op weg naar de Muur toch tientallen kilometers in het zog van Cancellara had kunnen nestelen, te vloeren in de sprint.

Nick Nuyens, Vlaanderens Slimste en zondag ook Vlaanderen Sterkste!Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer