Sport.be

Wielrennen

Cavendish pakt derde Scheldeprijs

06.04.2011 | Filip Cleeren

Mark Cavendish heeft voor de derde keer de Scheldeprijs gewonnen. Hij was ruim sneller dan Galimzyanov. Tyler Farrar en Wouter Weylandt kwamen in volle sprint zwaar ten val.

Cavendish ontsnapte aan een zware valpartij net voor de streep en won zijn derde. (foto belga)

De 99ste editie van de Scheldeprijs werd gekleurd door een vroege vlucht van vijf renners. Bij de eerste ontsnapping was het al raak. David Boucher, Adriano Malori, Vladimir Isaychev, Baptiste Planckaert, Dieter Cappelle kregen van het peloton maximaal vijf minuten voorsprong, waarop de HTC-High Road-ploeg van Mark Cavendish aan het werk ging.

Het peloton kreeg in de achtervolging een beetje hulp. Op goed 80 kilometer van de streep moest de kopgroep een half minuutje wachten voor een gesloten overweg. Het peloton kon wel door, maar drukte het tempo om de vluchters niet té vlug terug te pakken.

Onderweg naar Schoten werd het peloton twee keer opgeschrikt door een val en twee keer lag Tom Boonen erbij. Een gefrustreerde Boonen kwam er van af met schaafwonden aan de rechterflank.

Net voor het ingaan van de laatste ronde waren de vijf vluchters er aan voor de moeite en kon het gewriemel beginnen. Op de laatste passage over de kasseien van de Broekstraat trok wereldkampioen Thor Hushovd het peloton nog stevig op een lint in dienst van kopman Tyler Farrar. Ook de mannen van Saxo Bank-Sungard en Rabobank deden hun duit in het zakje. In de slotkilometers pakte eerst team Sky over, tot zij in d eslotkilometer werden overrompeld door HTC-High Road, dat de spurt aantrok voor Mark Cavendish.

Zoals altijd verliep de massaspurt chaotisch. Vechtend om het wiel van een goed gelanceerde Cavendish haakten Wouter Weylandt en Tyler Farrar in elkaar. Weylandt ging zwaar op het aangezicht, terwijl Farrar de andere kant van de weg op slingerde en in zijn val nog enkele renners meesleurde.

Dankzij de valpartij, maar ook en vooral door zijn onnavolgbare beensnelheid, stond er absoluut geen maat op Cavendish. Hij pakte met lengten voorsprong zijn derde Scheldeprijs voor Gamilzyanov en Hutarovich en evenaart daarmee het record van Peet Oelliebrandt.Uitslag 99ste Scheldeprijs (Schoten)
1. Mark Cavendish (GBr)  
2. Denis Galimzianov (Rus)
3. Yauheni Hutarovich (WRu)
4. Stefan van Dijk (Ned)
5. Robbie McEwen (Aus)
6. Francesco Chicchi (Ita)
7. Alexander Kristoff (Noo)
8. Theo Bos (Ned)
9. Frédérique Robert
10. Kenny van Hummel (Ned)Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer