Sport.be

Wielrennen

Gilbert wint de Brabantse Pijl

13.04.2011 | Filip Cleeren/Tom Van Aken

Philippe Gilbert zit perfect op schema voor de Ardennenklassiekers. In de Brabantse Pijl klopte hij met overmacht Björn Leukemans in de sprint. 'Ik heb een mooie generale repetitie in de benen,' was zijn commentaar.

Gilbert haalde het in de spurt makkelijk van een op deze foto bijna onzichtbare Leukemans. (foto belga)

De twee Belgen waren veruit de sterksten uit een kopgroep van zeven met ook nog Bram Tankink, Dries Devenyns, Anthony Geslin, Johnny Hoogerland en Romain Zingle

Aanvankelijk zat Gilbert daar niet bij, maar op de kasseiheuvel van de Hertstraat reed hij in één ruk naar de kopgroep. Dankzij het kopwerk van de Omega Pharma-Lotto-renner en van Johnny Hoogerland, de Vacansoleil-ploegmaat van Leukemans, reden de zes weg van een uitgedund peloton. Enkel Pineau en Meersman probeerden nog even zonder succes de sprong te wagen.

Op 13 kilometer van de aankomst trok Leukemans door op de klim van de Schavei. Enkel Gilbert kon met veel overschot volgen. De twee vielen elkaar niet meer aan, Gilbert was zoals verwacht duidelijk de snelste in de sprint.

"Ik had een heel goed gevoel vandaag", zegt Gilbert. "Ik zag de groep met Leukemans en Hoogerland vertrekken. Toen wist ik dat ik most reageren en ben ik naar de kopgroep gesprongen. We hebben
Philippe Gilbert: 'In de spurt wist ik dat ik in zijn wiel moest controleren, anders zou hij mij proberen te verrassen.'
vooraan goed samengewerkt, want Leukemans is iemand die altijd koerst. We hebben afgesproken om samen te blijven tot aan de meet en dan mocht de beste winnen. In de spurt wist ik dat ik in zijn wiel moest controleren, anders zou hij mij proberen te verrassen." aldus Gilbert, die zo een makkelijke zege leek te boeken. "Gemakkelijk? Nee, maar dit is nu eenmaal mijn favoriete terrein. Veel bochten en véél heuvels", glundert Phil die ook al even vooruit keek: "Ik heb een mooie generale repetitie in de benen voor de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik."

"Toen hij dat gaatje naar die kopgroep dichtte, wist ik al genoeg", stelde sportdirecteur Herman Frison. "Gilbert heeft zich nu misschien veel druk op de schouders gehaald voor de Amstel Gold Race. Maar er zijn toch nog andere ploegen die een favoriet binnen hun rangen hebben. Al kan ik natuurlijk niet ontkennen dat Gilbert ook in de Gold Race start als topfavoriet."

LEUKEMANS: "NOG NIET HERSTELD VAN DRIE FINALES"

Na een frustrerende pechrace in Parijs-Roubaix, verbaasde Leukemans zichzelf met een sterke tweede plaats. "Ik had het zelf niet verwacht, want ik was nog niet volledig hersteld van zondag", zegt de kopman van Vacansoleil. "Ik ben toen drie keer gevallen en moest drie finales gereden om vooraan te geraken. Ik ben vandaag gestart met de gedachte: we zullen wel zien."

"Toen ik in voorlaatste ronde demareerde en Gilbert in de ogen keek, zag ik meteen dat ik hem niet zou kunnen lossen en in de sprint is hij sneller," zegt Leukemans, die zich op voorhand geklopt zag maar toch met Gilbert naar de streep wilde rijden. "Ik blijf gewoon koersen. Ik weet dat de kans reëel is dat ik tweede wordt, maar mensen zien mij graag rijden omdat ik mij altijd geef. Zo ben ik nu éénmaal", besluit Leukemans.

Met Thomas De Gendt was nog een derde Vacansoleil-renner prominent in beeld, maar De Gendt slaagde er tot drie keer toe niet in om de goede vlucht op poten te zetten. Stijn Devolder stopte de hele dag voorbeeldig af.

GESLIN: "DERDE WAS HOOGST HAALBARE"

Ongeveer een minuut na het duo Gilbert-Leukemans won Anthony Geslin, in 2009 winnaar, de sprint voor de derde plaats. "En dat was het hoogst haalbare", reageerde de Fransman. "Gilbert en Leukemans waren voor iedereen veel te sterk. Ik was gevallen in de Ronde van Vlaanderen en mijn daaropvolgende koers in het Circuit de la Sarthe verliep niet zo goed. Hier was de vorm al beter. Toen we de sprint aangingen voor de derde plaats, moest ik zorgen dat ik niet ingesloten raakte en dat lukte me ook."
Brabantse Pijl - uitslag
1. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) de 200,4 km in 4u40:38 (gem. 42,76 km/u)
2. Björn Leukemans 
3. Anthony Geslin (Fra) op 1:03
4. Johnny Hoogerland (Ned)
5. Bram Tankink (Ned) 1:04
6. Dries Devenyns 1:18
7. Romain Zingle 1:23
8. Gianni Meersman 1:39
9. Jérôme Pineau (Fra) 1:41
10. Simon Geschke (Dui) 2:19Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer