Sport.be

Wielrennen

Gilbert wint nog indrukwekkender

17.04.2011 | Steven Kins

Op de Cauberg stond opnieuw geen maat op Philippe Gilbert. In een klein groepje was hij Joaquin Rodriguez te snel af voor winst in de Amstel Gold Race. Andy Schleck werd gegrepen op de slotklim.

Gilbert had nog ruim de tijd om te vieren. (foto belga)


De Oost-Vlaming Thomas Degand (Veranda's Willems-Accent), Albert Timmer (Skil-Shimano), Simone Ponzi (Liquigas) en Pierpaolo De Negri (Farnese Vini) tekenden voor de lange vlucht. Die kwam pas na een goede vijftig kilometer tot stand. De voorsprong liep op tot 12 minuten, maar toen begon Rabobank te werken.

Carlos Barredo (Rabobank) en daarna ook Jan Ghyselinck (HTC-Highroad) sloten op 60 km van de meet aan bij de twee overgebleven vluchters, Degand en De Negri. Johan Vansummeren had intussen al de strijd gestaakt. De feestelijkheden na de overwinning van vorige zondag hadden blijkbaar hun tol geëist.

Op de Loorberg, de 26ste van de 32 hellingen, was alles te herdoen. Er was even wapenstilstand in het peloton, maar op 25 km van de meet was er opschudding. Ploegmaats Fabian Cancellara en Fränk Schleck raakten betrokken in een val op een slecht moment. Zij raakten niet meer aan het front. Zoals zo vaak viel er een eerste beslissing op de Eyserbosweg. Kolobnev (Katusha) viel aan, maar Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM) volgde en zo kon een groepje van een twintigtal sterke mannen zich afscheiden.

Philippe Gilbert kon op de laatste hellingen rekenen op sterk ploegwerk van Jurgen Van den Broeck, Jelle Vanendert en Gert Dockx. Op de voorlaatste helling, de gevreesde Keutenberg, ging Joaquin Rodriguez (Katusha) als eerste aan, daarna probeerden ook Kolobnev en Jakob Fuglsang (Leopard-Trek), maar het was Andy Schleck die solo naar de Cauberg toereed.

Gilbert schuwde het achtervolgingswerk niet en daardoor kwam de groep dicht genoeg om Schleck te grazen te nemen op de Cauberg. Opnieuw zette Rodriguez als eerste aan, maar hij bleek niet opgewassen tegen een ijzersterke Gilbert, die zijn status van topfavoriet op een indrukwekkende manier bevestigde. Simon Gerrans (Sky) werd nog derde, Björn Leukemans zevende en Ben Hermans achtste.

Met deze overwinning is Philippe Gilbert de eerste renner na Jan Raas die erin geslaagd is om twee keer op rij de topkoers in Nederlands Limburg te winnen. Maar de kopman van Omega Pharma-Lotto heeft nog werk voor de boeg want de Nederlander won vier keer op rij.


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer