Sport.be

Wielrennen

Gilbert schrijft geschiedenis

24.04.2011 | Gert-Jan Weyters

Philippe Gilbert heeft zijn kinderdroom waargemaakt. Na de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl was er niets te doen aan Phil in Luik-Bastenaken-Luik. De Schlecks waren niet opgewassen in de spurt.

Philippe Gilbert was niet af te stoppen in Ans. (foto belga)
Meteen na het startschot was er al heel wat bedrijvigheid te noteren in het peloton. De renners van Omega Pharma - Lotto kregen geen seconde rust. Toch kregen 10 renners de 'toestemming' om weg te rijden: Thomas De Gendt, Mickael Delage, Sébastien Delfosse, Jesus Herrada Lopez, David Lelay, Tony Gallopin, Eduard Vorganov, Fredrik Kessiakoff, Mathias Frank en Yannick Talabardon.

Toch kregen de vluchters geen vrijgeleide. Een ijzersterke Jurgen Van De Walle reed uren aan een stuk aan de kop van het peloton en hield zo alles speelbaar. Na het drieluik Wanne, Stockeu en de Haute Levée hadden de koplopers nog minder dan twee minuten voorsprong.

RABO-OFFENSIEF 

Met de 10 vluchters binnen handbereik besloot Rabobank om een offensief op te zetten. Laurens Ten Dam en Juan Manuel Garate glipten mee met ondermeer Greg Van Avermaet, Enrico Gasparotto, Dario Cataldo en Jérome Pineau. Het signaal voor Omega Pharma-Lotto en Leopard om de laatste knechten in de vuurlinie te sturen. Op La Redoute verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon en werd het duidelijk dat Gilbert moeilijk af te stoppen zou zijn.

LUXEMBURG - BELGIË

Vanaf de Roche aux Faucons kregen we een onvervalste interland tussen België en Luxemburg. De broertjes Schleck trokken in de aanval met Gilbert die makkelijk kon meeschuiven. In sneltempo werden de koplopers ingelopen. Enkel een uitstekende Greg Van Avermaet kon nog even in de wielen blijven hangen. Op Saint-Nicolas plaatste Gilbert tot tweemaal toe een demarrage, maar Frank Schleck en later broer Andy konden in het wiel blijven.

De Schlecks maakten hun reputatie van gentleman-wielrenners waar. Het topduo van Team Leopard -Trek nam hun verantwoordelijkheid en werkte mee, ook al wisten ze dat het zeer moeilijk ging worden. In de laatste honderden meters stond er, net als op de Muur van Hoei, geen maat op Gilbert die de maat nam van Frank Schleck en Andy die derde werd.

ONGELOOFLIJKE DAG

"Dit is echt een ongelooflijke dag", verwoordde Gilbert zijn grote vreugde. "Met voorsprong de mooiste uit mijn sportieve loopbaan tot nu toe. Mijn thuispubliek zat hier op te wachten, zelf geniet ik van elk moment." 'Phil' besefte wel dat het ook slecht had kunnen aflopen. "We hebben de hele dag in het defensief gezeten", erkende de eerste Belgische winnaar van La Doyenne sinds de overwinning van de betreurde Frank Vandenbroucke in 1999.

"In het begin van de koers moesten we al Jurgen Van de Walle opofferen om die vroege vlucht niet te ver te laten wegrijden, later reed nog een niet ongevaarlijke groep weg en gingen heel wat van onze pionnen snel overboord. Als er daar eentje van Leopard-Trek mee is, was de koers wellicht gereden. Gelukkig hebben de Schlecks ook hun verantwoordelijkheid opgenomen. Zij waren zowat de enige toppers die ook reden om te winnen, heel wat anderen wilden mij enkel doen verliezen."






Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer