Sport.be

Wielrennen

Omega Pharma-Lotto tussen de groten

07.05.2011 | Steven Swinnen

Alleen HTC-Highroad, Team Radioshack en Ligquigas waren sterker dan Omega Pharma-Lotto in de ploegentijdrit op de openingsdag van de Giro. De Italiaan Marco Pinotti pakt het roze.

Pinotti is de eerste leider. (foto belga)
In het zonovergoten Turijn ging de 94ste Ronde van Italië spectaculair van star: met een ploegentijdrit. Omega Pharma - Lotto ging als eerste van start en legde de 19 kilometer door Turijn af in een keurige 21'21". De Belgen reden aan een gemiddelde van 54 kilometer per uur en deden zo beter dan onder meer Katusha en Astana.

Zeven ploegen beten hun tanden stuk op de tijd van Omega Pharma-Lotto. Het Nederlandse Rabobank deed wel een fractie beter aan het eerste tussenpunt op 9 kilometer, maar moest aan de finish toch vier seconden prijsgeven. Aan de finish werden de wenkbrauwen gefronst, want de Belgen hadden dus wel een heel stevige tijdrit gereden.

Ook Team Sky en Saxo Bank - de ploeg van topfavoriet Alberto Contador - fietsten trager dan Jan Bakelants, Adam Blythe (GBr), Bart De Clercq, Francis De Greef, Gert Dockx, Olivier Kaisen, Sebastian Lang (Dui), Klaas Lodewyck en Jussi Veikkanen (Fin). Enkel het verwachte HTC-Highroad deed beter dan de mannen van Marc Wauters. Mark Cavendish en zijn ploegmaats reden precies 21 minuten over de 19 kilometer. Voldoende voor de eerste plaats. Marco Pinotti veroverde het roze.

Omega Pharma-Lotto kwam zo op een voorlopige tweede plaats te staan en met straffe ploegen als Lampre en Garmin op komst leek het zilver geen evidentie. Toch beten alle topteams de tanden stuk op de tijdrit van Omega Pharma-Lotto, dat zo toch de verrassing van de dag werd. Liquigas eindigde in eenzelfde tijd, maar deed enkele honderdsten beter.

Ook Team Radioshack met Robbie McEwen deed nog beter dan Omega Pharma-Lotto dat zo vierde werd. Zondag kan Mark Cavendish proberen de roze leiderstrui over te nemen in een rit over 244 km van Alba naar Parma.

"We hadden een heel goed gevoel vandaag", reageerde Marc Wauters, ploegleider van Omega Pharma-Lotto bij Sporza. "Het draaide erg goed. Vorig jaar  pakten we ook al een vierde plaats. Iedereen wilde er voor gaan. We waren er al enkele dagen mee bezig en de renners hebben geen enkele fout gemaakt met de aflossing."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer