Sport.be

Wielrennen

Ventoso neemt de maat van Petacchi

12.05.2011 | Gert-Jan Weyters

Francisco Ventoso heeft de zesde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard won de machtsspurt van Petacchi en Ferrari. Voor Kristof Vandewalle was de rit enkele kilometers te lang.

Ventoso won zijn eerste rit in de Giro. (foto belga)

De zesde rit in deze Ronde van Italië werd een typische spurtersetappe. Vijf renners kregen het fiat van het peloton om een ontsnapping op te zetten en zich een hele dag in de kijker te rijden: Sacha Modolo, Frederik Veuchelen, Kristof Vandewalle, Yaroslav Popovych en Jussi Veikkanen reden op gegeven moment meer dan vijf minuten voorsprong bij elkaar richting aankomstplaats Fiuggi. Twee Belgen dus mee in de aanval en zowel Quick Step als Omega Pharma - Lotto op het voorplan.

Het waren de troepen van roze trui Pieter Weening die het tempo hoog hielden in het peloton. Met nog zo een 50 kilometer te gaan nam het Italiaanse Farnese over. Ondertussen moesten Veikkanen en Modolo Vandewalle, Veuchelen en Popovych laten gaan. Het drietal begon aan de laatste 20 kilometer met iets meer dan 2 minuten voorsprong.

De laatste 10 kilometer was er bijna geen enkele meter vlak. Toch zette Vandewalle een knappe solo op. Hij liet Veuchelen en Popovych achter en stormde richting Fiuggi. Achter hem regende het aanvallen, met ondermeer een sterke Jan Bakelants, maar pas op 2 kilometer van het einde werd Vandewalle gegrepen. Danilo Di Luca deed een gooi naar de overwinning, maar een spurt was niet te vermijden. Alessandro Petacchi kwam al vroeg op kop en leek het ook te halen. Met nog enkele meters te gaan blokkeerden de benen echter van Ale Jet en boekte Francisco Ventoso zijn allereerste overwinning in de Giro. De leiderstrui van Pieter Weening kwam nooit in gevaar.

Na een rit in de Tour Down Under, een in de Ruta del Sol en twee in de Ronde van Castilië en Leon was het voor de 29-jarige Ventoso de vijfde overwinning van het seizoen.


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer