Sport.be

Wielrennen

De Clercq stunt op de Montevergine

13.05.2011 | Gert-Jan Weyters

Bart De Clercq heeft voor een onwaarschijnlijke stunt gezorgd in de Giro. De renner van Omega Pharma - Lotto won met een halve fietslengte voor de aanstormende Michele Scarponi. Weening blijft in het roze.

Bart De Clercq boekte een schitterende overwinning. (foto belga)

Neoprof Bart De Clercq heeft de eerste rit met aankomst bergop in deze Ronde van Italië gewonnen. De renner van Omega Pharma - Lotto reed net na de algemene hergroepering weg van het peloton op de flanken van de Montevergine. Een rit die met rood aangeduid was door toppers als Michele Scarponi, Stefano Garzeli en Vincenzo Nibali. Op zo een zeven kilometer van het einde nam De Clercq meteen twintig seconden en had op een gegeven moment een maximale voorsprong van veertig seconden. Op dat moment gaf niemand een cent voor de kansen van de jonge renner.

De Clercq bleef aan een constant tempo rijden en in het peloton keken de favorieten elkaar het wit uit de ogen. Enkel Jackson Rodriguez en Stefano Pirazzi probeerden de kloof te dichten, maar zonder succes. Scarponi liet zijn teammaats het tempo opdrijven om op zo een 300 meter zelf aan te gaan. Ondertussen was het peloton al akeling dicht tot bij De Clercq gekomen.

Onze landgenoot leek stil te vallen, maar keek gelukkig niet achterom. De 24-jarige renner hield een halve fietslengte over op de aanstormende Scarponi en Roman Kreuziger. Meteen de eerste zege voor de Oost-Vlaming bij de profs en wat voor een! De Clercq wees bij het betreden van het podium naar de hemel als eerbetoon aan Wouter Weylandt, vreugde en verdriet ligt dicht bij elkaar in deze Giro.

De Clercq zelf was dolblij met zijn overwinning. "Na een goede Parijs-Nice volgde een nog betere Ronde van Romandië maar dat had me niet aan het dromen gebracht. Zelfs toen ik hier voorop reed, dacht ik nooit dat ik het zou kunnen houden. Toch wel dus. Ik draag deze overwinning graag op aan Wouter Weylandt die ik zo goed kende."
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer