Sport.be

Wielrennen

Cavendish wint zijn tweede rit van de Giro

19.05.2011 | Hans Van Puyenbroeck

De Brit Mark Cavendish won de twaalfde rit in de Ronde van Italië. Hij haalde het in een sprint voor Appolloni en Petacchi. Het was zijn tweede ritzege in de Giro en meteen zijn laatste.

Volgens Mario Cipollini stond Cavendish te zwaar. De Brit bolde toch voor de tweede keer als eerste over de streep.
De rit van Castelfidardo naar Ravenna van 171km kreeg maar één sterretje mee en was zo goed als volledig vlak. Al na vijf kilometer gingen vier renners ervandoor. Daarbij waren Michal Golas (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Stef Clement (Rabobank)  Miguel Minguez Ayala (Euskaltel - Euskadi) en Davide Ricci Bitti (Farnese Vini - Neri Sottoli). De voorsprong ging heel even naar net onder de vijf minuten, maar bleef daarna een hele tijd rond de twee à drie minuten hangen. In het peloton reden de jongens van Omega Pharma Lotto en HTC op kop.

Op 35 kilometer van de finish opende het peloton de jacht op de koplopers. Hun voorsprong werd al snel verkleind naar anderhalve minuut. De HTC-trein probeerde Mark Cavendish altijd in positie te houden voor de eindspurt. Zodra de Brit zich omdraaide zag hij een attente Alessandro Petacchi. Op 15 km van het einde kon het peloton de koplopers inhalen en werden de snelle jongens naar voor gebracht.

Op ongeveer een kilometer van het einde gingen een aantal renners tegen de vlakte waardoor er slechts een kleine groep kon gaan spurten. Renshaw trok de sprint op gang. Mark Cavendish haalde het uiteindelijk voor Appolloni en Petacchi.

Voor de Brit was dit de laatste rit van den Giro. Hij gaat zich nu voorbereiden op de Ronde van Frankrijk. Alberto Contador blijft in de roze trui en kan morgen aan het zwaardere werk beginnen. Ook de Italiaan Petacchi stapt uit de Ronde van zijn land.

De eerste Belg die over de finish kwam was Francis De Greef. Hij werd 46ste.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer