Sport.be

Wielrennen

José Rujano wint aan de top van de Grossglockner

20.05.2011 | Hans Van Puyenbroeck

De ritzege van de dertiende etappe van de Ronde van Italië ging naar José Rujano. Hij kwam aan de top van de Oostenrijkse Grossglockner als eerste over de finish, net voor Alberto Contador.

Contador blijft stevig in het roos. (foto belga)
Het was een zeer belangrijke dag voor de klassementsrenners vandaag. Het peloton keek vandaag op tegen een stevige bergrit. De aankomst lag in Oostenrijk op de top van de Grossglockner. Het stijgingspercentage in de laatste twee kilometer was dicht bij de 11 procent.

Al na een veertigtal kilometer gingen zestien renners ervandoor. Daarbij zaten onder andere de Nederlaner Pieter Weening, die even in het roos reed en Angel Vicioso, de winnaar van de tragische derde etappe. Onze landgenoot Kristof Vandewalle vervolledigt de groep samen met Pablo Lastras, Robert Kiserlovski, Cayetano Sarmiento, Rafael Valls, Branislau Samoilau, Alberto Losada, Craig Lewis, Lars Petter, Andrea Noe, Johnny Hoogerland, Rinaldo Nocentini, Cameron Meyer en Alessandro Spezialetti. De ontsnapte renners hadden al snel drie minuten voorsprong op het peloton.

Lastras dacht voor de Gailbergsattel heel even van de kopgroep weg te rijden, maar liet zich al snel inlopen door zijn medevluchters. In het peloton namen Saxo Bank en vooral Euskaltel de leiding. Voor de tweede beklimming van de dag had de kopgroep een viertal minuten voorsprong.

De oranje trein van Euskaltel voerde het tempo op in het peloton, maar de voorsprong van de koplopers bleef rond de drie minuten hangen. Euskaltel wilde duidelijk Igor Anton een kansje gunnen voor deze bergrit.

De jongens van Euskaltel reden altijd op kop in het peloton, maar Anton kon Contador niet volgen in de laatste kilometers. (foto belga)
Aan het begin van de Iselsbergpass, op zo'n 45 kilometer van de meet, ging Robert Kiserlovski solo verder. Hij liep snel meer dan 20 seconden uit. Deze beklimming leek even teveel te worden voor achtervolgers Meyer en Lewis, maar ze konden uiteindelijk toch aanklampen bij de groep. Na de afdaling van de berg had Kiserlovski een minuut voorsprong op Weening en co. Ondertussen reden Euskaltel, Liquigas en Saxo Bank voorin in het peloton.

Met nog 18 kilometer te gaan was het peloton maar één minuut meer verwijderd van de groep achtervolgers. De winnaar zat duidelijk in het peloton en daarbij leek Anton de beste vooruitzichten te hebben met verschillende pionnen naast zich. 

Op 15 kilometer van het einde ging Sarmiento de Kroaat Kiserlovski achterna. Hij had duidelijk een serieuze klap gekregen terwijl hij op solo-avontuur was. Sarmiento ging erop en erover. Verschillende jongens van de achtervolgers moesten lossen en werden één voor één ingelopen door het peloton die ondertussen minder dan een minuut achterstand had op Sarmiento. Pieter Weening wilde nog een keertje proberen versnellen en ging in de tegenaanval. Hij haalde Sarmiento in en probeerde samen met de Spanjaard het tempo hoog te houden.

Met minder dan 10 kilometer schudde Sarmiento de Nederlander Weening van zich af. Kort daarna ging de Venezolaan José Rujano Guillen versnellen en was Sarmiento er ook aan voor de moeite. De favorieten volgden Rujano en proberen elk op hun beurt aan te vallen. Rujano versnelde verschillende keren, maar Scarponi, Anton, Contador en Arroyo waren attent.
 
Op 8 km van het einde ging Alberto Contador op de trappers staan en moest Scarponi en co passen. De enige die nog kon volgen was de kleine Rujano. Hun voorsprong was op 4 km van het einde bijna twee minuten. Dupont en Kiryienka waren de achtervolgers gevolgd door John Gadret. Die laatste kwam bij de achtervolgers en duwde meteen door. Hij wilde de derde plaats veroveren. Igor Anton trok zich ondertussen weg uit de groep met Nibali en Scarponi.

In de laatste 500 meter zagen we hoe Contador de ritzege aan Rujano overliet. Gadret kon de derde plaats bemachtigen. Kristof Vandewalle, die een hele tijd meereed in de kopgroep, kwam als 50ste over de finish.
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer