Sport.be

Wielrennen

Anton temt het monster

21.05.2011 | Rik Thaens

Igor Anton heeft de onthoofde koninginnenrit van de Giro gewonnen. Hij kwam als eerste boven op de loodzware Monte Zoncolan, nadat de rit tot tweemaal toe was ingekort. Nummer twee Contador verstevigt zijn roze trui.

Scarponi had materiaalpech in de laatste kilometers. (foto belga)
Al voor aanvang van de rit was het duidelijk dat het peloton niet de vooropgestelde 210 km moest afleggen tijdens de koninginnenrit. Vrijdagavond besliste de organisatie immers in laatste instantie om de Monte Crostis met zijn zware beklimming en gevaarlijke afdaling te schrappen.

Nog 190 km stonden er dus nog op het programma bij de start in Lienz. Al na 30 km kozen de Nederlander Bram Tankink (Rabobank) en de Italianen Gianluca Brambilla (Colnago) en Matteo Rabottini (Farnese Vini) het hazenpad.

De drie reden al bijna 100 km op kop met een voorsprong van iets minder dan tien minuten toen de ploegmaats van roze trui Contador en eerste achtervolger Nibali ineens als gekken begonnen te rijden in de achtervolging. Wat bleek: de organisatie had in volle koers de rit nóg eens met 20 km ingekort.

De klim door Tualis, die de Monte Crostis zou vervangen, werd immers geblokkeerd door tientallen Italianen, die protesteerden tegen het schrappen van de Crostis hoewel er veel inspanningen waren gedaan om hem berijdbaar te maken. 

Plotsklaps stond het leiderstrio dus aan de voet van de beruchte Monte Zoncolan, goed voor 10,1 km aan gemiddeld 11,9% met uitschieters tot 22%. Tankink, Brambilla en Rabottini hadden daar nog een kleine vijf minuten voorsprong, maar die smolt als sneeuw voor de zon.

Joaquin Rodriguez was de eerste die op de steile flanken van de Zoncolan versnelde uit het peloton en niet veel later reed ook roze trui Contador weg van de rest. De twee kregen nog het gezelschap van Anton en Scarponi, Nibali volgende op enkele tientallen meters.

Terwijl Anton vooraan wegreed en de alleen overgebleven Tankink opslokte, werd Rodriguez gelost en kwam Nibali aansluiten. Vier hoofdrolspelers bleven dus over: Anton alleen op kop, op een tiental seconden gevolgd door Contador, Nibali en Scarponi.

Anton hield het hoofd koel in de mensenzee en bouwde zijn voorsprong uit tot driekwart minuut. Hij finishte dan ook solo op de beruchte Monte Zoncolan. Achter hem reed Contador naar de tweede plaats op een dikke halve minuut, op enkele seconden gevolgd door Nibali. Scarponi finishte op 1:11 vierde en Menchov maakte de top vijf compleet.

In het klassement verstevigt Contador zijn leidersplaats. De Spanjaard heeft nu 3:30 voorsprong op Nibali, die op 1 seconde gevolgd wordt door Anton. Scarponi zakt naar de vierde plaats, Kreuziger van vijf naar negen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer