Sport.be

Wielrennen

Kiryienka voert knap nummer op

28.05.2011 | Steven Swinnen

De Wit-Rus Vasyl Kiryienka was de strafste in de zware 20ste rit in de Giro. Hij was de beste klimmer op de Finestre en de slotklim naar Sestrière en kwam solo aan.

Kiryienka was heel straf. (foto belga)

Uitbollen met de meet in zicht zat er echt niet in voor het geplaagde peloton in de Giro. In ruil had de koersdirectie een loodzware Alpenrit voorzien in deze zware rittenkoers. Na een lange aanloop wachtte in volle finale de beklimming van de slechts voor de helft geasfalteerde Colle delle Finestre (18,5 km aan 9,2%). De rit eindigde met de slotklim naar Sestrière.

Een groep van dertien renners - onder wie onze landgenoten Kevin Seeldraeyers en Frederik Veuchelen - gaf kleur aan deze etappe. Zij mochten een kleine tien minuten voorsprong bijeenfietsen. Iedereen legde zich neer bij de hegemonie van roze trui Contador. De Spanjaard zat geïsoleerd op de flanken van de Finestre, maar werd niet bestookt.

Vooraan was de Wit-Rus Vasyl Kiryienka ervan door gegaan. Hij reed een hele knappe klim en verloor op de onverharde wegen geen tijd tegenover het peloton. De Venezolaanse klimmer Rujano wilde de bres dichten, maar strandde op vier minuten aan de top. In het peloton stak Rodriguez het vuur aan de lont en Nibali was een van de slachtoffers. Ook Kreuziger had geen goede dag. De Nederlander Kruiswijk was opnieuw ijzersterk.

Tijdens de slotklim naar Sestrière bleef Kiryienka de juiste cadans vinden en de rest kwam geen seconde dichter. Rujano en Betancourt konden de Wit-Rus niet van zijn tweede Giro-ritzege houden. Aan de meet droeg Kiryienka de overwinning op aan zijn eerder deze week overleden ploegmaat Xavier Tondo. In het groepje met favorieten kwam er nog een steekspel waarin Rodriguez en Menchov ontsnapten. Kreuziger en Nibali probeerden de schade te beperken.

Roze trui-drager Alberto Contador bekeek het allemaal vanuit zijn luie zetel. Francis De Greef was beste Belg op een twintigste plaats. Op de slotdag van de Giro staat er nog een afsluitende vlakke tijdrit op het menu, maar die kan wellicht alleen enkele kleine wijzigingen teweegbrengen in de top-tien.


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer