Sport.be

Wielrennen

Millar verovert Milaan, Contador Italië

29.05.2011 | Erik Duchateau

David Millar heeft in Milaan de slottijdrit van de Giro op zijn naam geschreven. Alberto Contador werd derde in de chronorace en wint voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Italië.

Alberto Contador triomfeert voor de Dom van Milaan. (foto belga)

De eindzege van Alberto Contador stond al na de eerste bergritten vast. De dominantie van de Spanjaard in deze Giro was overweldigend. El Pistolero begon met een bonus van meer dan 5 minuten aan de laatste koersdag in de Laars. Wie wint de slottijdrit en wie wordt tweede in de eindstand? Dat waren de twee grote vragen bij de start van de 26 km lange chronorace in Milaan.

Aanvankelijk zouden de renners 31 km tegen de tijd moeten vlammen, maar door de lokale verkiezingen waren er niet voldoende politiemensen beschikbaar voor het hele traject en werd de afstand gereduceerd tot 26 km. Dat was vooral slecht nieuws voor Vincenzo Nibali. Die moest 56 seconden proberen goed te maken op Michele Scarponi om van drie naar twee te wippen, maar had daar nu 5 km minder voor.

Bij het eerste tussenpunt na 8,9 km had Nibali 10 seconden van zijn achterstand geknabbeld, maar daarna slaagde Scarponi erin gelijke tred te houden. Na 18,1 km was het verschil 11 seconden en aan de finish was het opnieuw 10 seconden. Zelfs als de tijdrit 5 km langer was geweest zou Nibali de tweede plaats van Scarponi niet hebben kunnen afsnoepen.

LEEGLOPER KOST RASMUSSEN DAGZEGE

De strijd om de dagzege ging tussen David Millar, Alex Rasmussen en... Alberto Contador. De Deen zette de beste tijd neer aan tussenpunt 2, maar een leegloper hield hem van winst. Bij tussenpunt 1 was Contador de snelste met 1 seconde bonus op Millar en 6 op Rasmussen, maar in het tweede deel van de tijdrit nam Contador al dan niet bewust gas terug.

In de slotkilometer begon hij al de vuist te ballen en handjes te zwaaien naar het publiek en bij het overschrijden van de finish stak hij triomfantelijk beide handen in de lucht. Zijn zesde eindzege in een grote ronde was een feit. Na 3 keer de Ronde van Frankrijk en 1 keer de Ronde van Spanje triomfeerde Contador voor de tweede keer in de Ronde van Italië.

VANDEWALLE EN BAKELANTS

In de tijdrit werd de kopman van Saxo Bank derde op 29 seconden van Rasmussen en 36 seconden van dagwinnaar Millar, die in de slotfase dus kon profiteren van de lekke band van de Deen. Beste Belg in de tijdrit was Kristof Vandewalle met een 14de plaats op 1'24" van Millar. Beste Belg in de eindstand is Jan Bakelants. Hij werd 23ste op 55 minuten en 7 seconden van de ongenaakbare Contador.
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer