Sport.be

Wielrennen

Jurgen Van den Broeck kan wél winnen

06.06.2011 | Steven Kins

Op de Montée de Saint-Pierre-de-Chartreuse kon Jurgen Van den Broeck zijn eerste echte profzege grijpen. Hij schudde Thomas Voeckler af en hield Joaquin Rodriguez achter zich in het Critérium du Dauphiné.

Jurgen Van den Broeck: 'Dat het maar om een klein bergritje ging, deert me niet. Integendeel'
De eerste etappe van het Critérium du Dauphiné was er eentje van 144 km tussen Albertville en Saint-Pierre-de-Chartreuse. Na 22 km was de ontsnapping van de dag een feit en daar zat een Belg bij. Neoprof Sven Vandousselaere (Omega Pharma-Lotto) was samen met Leonardo Duque (Cofidis) en Vincent Jérôme (Europcar) op pad.

Ze verzamelden een maximale voorsprong van 5'30", maar voor de slotklim werden ze al gegrepen door het peloton onder leiding van Rabobank. Hun gele trui, Lars Boom, moest wel lossen op de slotklim, maar hij was niet de enige. Ook Ivan Basso, Tony Martin en Robert Gesink moesten de groep met de sterke mannen laten rijden.

Jurgen Van den Broeck reageerde aan de voet van de slotklim op een aanval van Kanstantsin Sivtsov (HTC-HighRoad). Thomas Voeckler (Europcar) kon de aansluiting maken, en hij viel ook aan. De achtervolgers, onder leiding van Ben Hermans (RadioShack), kwamen heel dichtbij en toen achtte Van den Broeck zijn moment gekomen. De 28-jarige Morkovenaar hield zijn inspanning vol en boekte zijn eerste echte profzege.

Jurgen Van den Broeck: 'Dit is echt goed voor het moreel, zeker na een lange trainingsperiode'
Zelfs een late aanval van Joaquin Rodriguez kon geen roet meer in het eten gooien. Rodriguez werd tweede op een handvol seconden, Cadel Evans derde en Alexandre Vinokourov vierde. Vinokourov is de nieuwe leider, voor Van den Broeck en Evans. Dinsdag start Van den Broeck als leider in het bergklassement in de bolletjestrui in de vlakke tweede etappe, met aankomst in Lyon.

"Eindelijk is de kop eraf", reageerde Van den Broeck na de finish. Na criteriumoverwinningen in Schriek (2006), Herentals (2009 en 2010), Wetteren (2009) en Peer (2010) stak hij eindelijk zijn eerste echte profzege op zak. Vijfde worden in de Tour van vorig jaar en zevende worden in de Giro van 2008 was mooi, maar winnen is toch nog wat anders. "Zeer juist", beaamt Van den Broeck.

"Ik heb zelfs een mental coach moeten inschakelen om het niet tot een obsessie te laten komen. Maar nu is de kop er onverwacht toch af en daar ben ik bijzonder blij mee. Dat het maar om een klein bergritje ging, deert me niet. Integendeel. Deze overwinning bezorgt me een grote morele boost. Vergeet niet dat ik vijf weken van huis geweest ben voor hoogtestages en verkenning van de cols uit de Tour. Het bleef daarom afwachten hoe de terugkeer in competitie zou verlopen. Ik kan nu met een gerust hart naar de resterende dagen van de zware week kijken."
 
"Mijn aanval was niet vooraf gepland. Maar de benen draaiden tijdens de rit zo soepel, dat ik het wilde proberen in de finale. Toen Sivtsov als eerste het vuur aan de lont stak, riep Jürgen Roelandts dat ik moest reageren. Ik heb het uit volle macht gedaan. Toen Sivtsov gelost was en de favorieten mij en Voeckler bijna opnieuw te pakken hadden, heb ik alles of niets gespeeld. Het is gelukkig alles geworden."
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer