Sport.be

Wielrennen

Degenkolb finisht ijzersterk

07.06.2011 | Steven Swinnen

John Degenkolb (HTC-Highroad) heeft de tweede rit in de Dauphiné gewonnen. De Duitse neoprof was de sterkste op de slotklim en haalde het voor de Fransen Dumoulin en Hinault. Van den Broeck had pech.

Degenkolb was de sterkste. (foto belga)
De tweede rit in de Dauphiné van Voiron naar Lyon was met vier bergjes van vierde categorie niet van de poes. De aankomst lag op de top van de Côte de la Croix-Rousse, een klim van 1,4 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8%.

Jurgen Van de Walle
(Omega Pharma-Lotto) reed samen met de Fransman Brice Feillu (Team Leopard) en de Nederlander Maarten Tjallingii (Rabobank) lange tijd in de aanval. Het drietal werkte goed samen en bouwde een mooie voorsprong uit. Toch ging die bonus snel teniet. De wind blies hevig en een aantal renners - onder wie Johan Vansummeren - trok stevig door.

Het peloton brak in twee groepen en onder meer Cadel Evans (BMC) en Edvald Boasson Hagen (Team Sky) lieten zich verrassen. Het werd een boeiend kijkspel met twee groepen die tot het uiterste gingen om elkaar in de vernieling te rijden. De drie vluchters waren uiteraard kind van de rekening. In ijltempo smolt hun voorsprong als sneeuw voor de zon.

Op acht kilometer van het einde kwam de tweede groep toch weer aansluiten vooraan. Daarna bleef de snelheid van het pak ongemeen hoog zodat er geen uitvallen kwamen voor de slotklim. Net toen Jurgen Van den Broeck van zijn fiets moest door een mechanisch defect ging vooraan Thomas Voeckler aan.

Het leek alsof hij zijn jump goed had getimed, maar de Franse kampioen werd toch nog bij de lurven gegrepen. Het was de jonge Duitser John Degenkolb (Team Highroad) die zijn spurtersbenen toonde in de laatste meters. Hij kon de Fransen Samuel Dumoulin en Sébastien Hinault, net als zijn landgenoot Paul Martens afhouden.


De Spanjaard Joacquin Rodriguez werd vijfde voor Thomas Voeckler. Op een zevende plaats werd Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) de eerste Belg. De 37-jarige Kazach Alexandre Vinokourov (Astana) blijft leider. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) verloor flink wat tijd maar omdat hij binnen de laatste drie kilometer van de fiets moest, blijft hij tweede in de stand.

"Het was een goede rit voor mij. Ik wist dat het vandaag iets voor mij kon worden. Ik ben zo blij dat ik voor het eerst kan winnen bij de grote jongens. Dit is mijn eerste jaar als prof. Het gaat echt super. Ik heb al vijf overwinningen. Toch ga ik nog niet naar de Ronde van Frankrijk", zegt winnaar Degenkolb.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer