Sport.be

Wielrennen

Rodriguez wint slotrit in Dauphiné

12.06.2011 | Tom Van Aken

Joachim Rodriguez pakte in de slotetappe van de Dauphiné zijn tweede zege op rij. Hij ging aan in de laatste kilometer, Jurgen Van den Broeck werd vierde. Gele trui Bradley Wiggins hield makkelijk stand en is eindwinnaar.

Rodriguez won de twee laatste ritten in de Dauphiné. (foto belga)

Het dessert van de Dauphiné mocht er zijn: de col du Glandon met aansluitend de laatste 2 km van de col de la Croix de Fer en na de afdaling de slotklim naar La Toussuire.

Op de Glandon sprong Thibaut Pinot weg uit een kopgroep van elf met daarbij ook Julien Vermote van Quickstep. De renner van FDJ fietste al snel een voorsprong bijeen van één minuut. In het slot van de klim gingen Joachim Rodriguez en Robert Gesink op zoek naar de leider, maar zij geraakten niet weg. Thomas Voeckler kon in de afdaling wel gaan en kreeg al snel aansluiting bij Pinot.

De twee probeerden hun voorsprong te maximaliseren om een kans te maken tegen de tegenstand op de slotklim naar La Toussuire. Pinot haalde het begin van de slotklim niet, hij kon het hoge tempo van Voeckler niet aan en moest lossen. In de achtervolgende groep pleegde Rabo een coup. Gesink ging in de tegenaanval, zijn ploegmaat Garate gleed mee. Even later ging Gesink solo op zoek naar Voeckler. Hij raapte onderweg Pinot op en het duo sloot op tien kilometer van de streep aan bij Voeckler.

De volgende die vooraan kwam aansluiten was Chris Sörensen. Ook Jurgen Van den Broeck schudde enkele keren aan de boom, maar verder dan een doorgedreven selectie én een decimering van de voorsprong van de leiders leverde dat niet op. Joachim Rodriguez, winnaar van de etappe van gisteren, zorgde uiteindelijk voor de hergroepering. In de slotkilometer plaatste de renner van Katusha een beslissende jump. De rest was geklopt. Pinot werd tweede, Gesink derde en Van den Broeck vierde. Bradley Wiggins eindigde als tiende en pakte de eindzege.

WIGGINS VOOR TOP ZES NAAR TOUR

Echt verontrust werd Bradley Wiggins niet meer in de slotrit van de Dauphiné. Even verloor hij bij een
tempoversnelling van Rodriguez in de slotklim naar La Toussuire voeling met de andere klassementsrenners, maar in zijn eigen ritme zette hij die situatie weer recht. "Het is prachtig dat ik deze historisch belangrijke wedstrijd kan winnen", reageerde Wiggins achteraf.
   
"De palmares staat vol met kampioenen die ook in de Tour schitterden. Ik denk niet dat ik met het oog op die Tour te vroeg in conditie ben, op weg naar La Toussuire werd me duidelijk dat er nog wat procentjes bij kunnen. Ik zit nog in volle opbouw, mijn vormpeil neemt toe. Het was blijkbaar wel al goed genoeg om de mooiste zege uit mijn carrière te boeken." 
   
"De Tour zelf wordt nog wat anders. Me meten met Contador of de Schlecks is niet realistisch. Top tien was mijn objectief, vandaag mag ik dat bijstellen naar top zes. Het geeft me vooral voldoening dat ik in de bergen kon standhouden tegen mannen zoals Vinokourov", was de Brit van Team Sky tevreden.
   
Wiggins is wel niet echt opgezet met de komst van Alberto Contador naar La Grande Boucle. El Pistolero bevestigde zaterdag zijn deelname aan de Ronde van Frankrijk. "Sportief gezien is dit geen goede zaak, want een renner die vier keer positief testte zal toch rijden.
Het is ook slecht voor alle ploegen die vechten voor een propere sport, zoals wij bij Team Sky", besloot de olympisch kampioen achtervolging.
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer