Sport.be

Wielrennen

Farrar scoort op Independence Day

04.07.2011 | Gert-Jan Weyters

Tyler Farrar heeft op de Amerikaanse nationale feestdag zijn eerste overwinning ooit in de Tour geboekt. De Amerikaan werd perfect afgezet door gele trui Thor Hushovd die leider blijft.

Farrar draagt de zege op aan zijn overleden vriend Wouter Weylandt. (foto belga)

Vier juli is voor de Amerikanen een speciale dag. Al inspireerde Independence Day geen enkele Amerikaan om mee te gaan in een vroege vlucht. De volgende vijf renners deden dat wel:
José Ivan Gutierrez Palacios, Maxime Bouet, Niki Terpstra , Ruben Perez Moreno en Mickael Delage. Het vijftal had er zin in en reed al snel acht minuten bij elkaar. Toch werd al gauw duidelijk dat er moest gesprint worden in Redon. Team Garmin hield alles onder controle.

GEVECHT OM GROEN

Heel wat renners willen dit jaar Parijs halen met de groene trui om de lenden. Het nieuwe concept van tussensprinten (slechts twee per rit, maar meer punten te verdienen) zorgde er voor dat vrijwel iedere topspurter onderweg al wat krachten verspeelde. Enkel Tyler Farrar mengde zich niet in de debatten. Ook Philippe Gilbert scoorde enkele puntjes, maar verspeelde wel zijn groene trui aan Rojas. Cavendish won de zogenaamde supertussenspurt, maar kreeg de punten niet. Cavendish en Hushovd haakten in elkaar, genoeg voor de jury om in te grijpen.

De keuze van Farrar bleek de juiste te zijn. De Amerikaan werd perfect afgezet door Julian Dean en gele trui/wereldkampioen Thor Hushovd. Farrar hield Romain Feillu en Joaquin Rojas af in de spurt. Zo kregen we toch een Amerikaan die mocht juichen op the Fourth of July. Een sprint die overigens werd opgeschrikt door een valpartij. Cavendish had op het laatste een mannetje te kort en werd pas vijfde. Voor Farrar is het zijn eerste overwinning ooit in de Ronde van Frankrijk. Net na het overschrijven van de finish maakte hij met zijn handen een W als eerbetoon aan zijn overleden vriend Wouter Weylandt. "Zijn vader had me bij mijn vertrek naar Frankrijk gevraagd om een rit te winnen ter ere van Wouter. Ik ben blij dat het gelukt is", reageerde de Amerikaanse Gentenaar.Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer