Sport.be

Wielrennen

Cavendish wint calvarietocht

06.07.2011 | Steven Swinnen

Met een tiental valpartijen groeide de vijfde rit in de Tour uit tot een echte horroretappe. In de massaspurt leek Philippe Gilbert het te gaan halen, maar Mark Cavendish plaatste een ultieme jump.

Boonen kwam zwaar ten val. (foto belga)
Het waren vooral de spurters in de Tour die rit 5 met rood omcirkeld hadden. De etappe van 164 door Bretagne ging van start in Carhaix en zou als alle logica werd gerespecteerd eindigen met een massasprint in Cap Fréhel. Mark Cavendish wilde revanche voor de rit van eergisteren, Tyler Farrar ging voor nummer twee en Borut Bozic wilde de derde hond in het kegelspel zijn.

Het geijkte scenario voor een overgangsrit ontspon zich ook in de vijfde etappe, met name een vlucht van vier renners die voor het peloton gingen uitrijden. Dit keer waren het Sebastien Turgot (Europcar), Jose Ivan Gutierrez (Movistar), Tristan Valentin (Cofidis) en Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) die in de kijker gingen fietsen.

Met de Supersprint in zicht ging de nervositeit in het peloton flink naar omhoog. De resulteerde in een waslijst aan valpartijen. Quick Step deelde in de klappen toen Sylvain Chavanel tegen de vlakte ging. De Franse kampioen likte zijn wonden, maar kon gelukkig toch verder. Dat kon helaas niet worden gezegd van de Sloveen Janez Brajkovic. De hardrijder van Team Radioshack bleef minutenlang liggen, kroop toch weer overeind, maar stapte in de ziekenwagen. Voor hem zit de Tour erop.

VALPARTIJ VOOR CONTADOR EN BOONEN

Borut Bozic toonde zich onder de groene boog de snelste in het peloton voor Tom Boonen. Even
Cavendish hield Gilbert van de ritzege. (foto belga)
later was er opnieuw commotie toen Alberto Contador onzacht in aanraking kwam met het asfalt. De grote favoriet kwam er zonder averij vanaf, maar mocht meteen samen met de Nederlander Robert Gesink een flinke achtervolging inzetten.

Het tempo in het peloton ging de hoogte in en de voorsprong van de leiders daalde zienderogen. Toch wilde Garmin-Cervélo - het team van gele trui Thor Hushovd - de vluchters nog wat respijt geven. Op zestig kilometer van de meet werd er een nieuwe val gemeld en dit keer waren Tom Boonen en Gert Steegmans de belangrijkste slachtoffers. Boonen bleef minutenlang zitten en er werd gevreesd voor een sleutelbeenbreuk.

De kopman van Quick Step beet op de tanden en zette moederziel alleen de achtervolging in met meer dan zes minuten achterstand op het peloton. De pijnlijke grimassen gaven duidelijk aan dat Boonen serieus afzag. Op veertig kilometer van de meet was het uit met de pret bij de vier leiders. Turgot, Valentin, Gutierrez en Delaplace hadden er bijna 120 kilometer in de aanval opzitten.

Boonen reed voor de bezemwagen, maar kreeg gelukkig hulp van trouwe knecht Addy Engels. In de kop van de koers demarreerden de Fransen Thomas Voeckler en Jeremy Roy. Het koppel werkte prima samen en fietste een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar. Voeckler en Roy werden pas op twee kilometer van de meet gegrepen.

De rit eindigde in een atypische sprint waarbij eerst Boasson Hagen en later Philippe Gilbert voor de verrassing leken te zorgen. Van Farrar en Petacchi geen spoor, maar dit keer was Mark Cavendish wel op de afspraak. Cav plaatste nog een ultieme jump en kon zo Gilbert van een tweede ritzege houden. De Spanjaard Rojas legde beslag op de derde plaats. Tom Boonen en Addy Engels kwamen binnen op ruim dertien minuten. Dat is binnen de tijdslimiet, maar het wordt afwachten of Boonen verder kan met zijn blessures.

De Noor Thor Hushovd blijft in het geel. Voor Philippe Gilbert was er na zijn tweede plaats toch nog een kleine troostprijs. De Belgische kampioen wordt de nieuwe groene trui nadat de jury de Spanjaard Joaquin Rojas terugzette in de stand na een onoordeelkundig manoevre tijdens de tussenspurt.
Herbeleef, rituitslag en klassementen
Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer