Sport.be

Wielrennen

Cavendish wint brokkenetappe

08.07.2011 | Steven Kins

In de vlakste rit van deze Tour was Mark Cavendish de snelste van een uitgedund pak, voor Petacchi en Greipel. Bradley Wiggins moest de strijd staken en enkele kopmannen verzeilden in een tweede peloton.

Er was weer geen houden aan de Manx Express. (foto belga)

Tom Boonen gaf even voor halfweg op doordat de hoofdpijn na zijn val bleef aanhouden en hij zich door duizeligheid niet meer veilig voelde op de fiets. Maar hij was niet het enige slachtoffer van de dag... In de aanloop naar de tussenspurt lag plots de helft van het peloton verspreid over het asfalt en in de gracht. Voornaamste slachtoffer was Bradley Wiggins. De kopman van Team Sky stond zesde in de stand, maar brak zijn sleutelbeen en zag zijn Tourdroom eindigen in de ambulance. Chris Horner lag er ook bij, maar hij kon zijn weg wel nog voortzetten. Hij eindigde als laatste, net na Gert Steegmans, en mag dus zijn klassementsambities opbergen. 

In die tweede groep zaten grote namen: witte trui Geraint Thomas, kopman van Garmin-Cervélo Ryder Hesjedal, Tyler FarrarLevi Leipheimer, Edvald Boasson Hagen en bijna de volledige ploeg van Sky, aangezien die mannen hadden gewacht achter Wiggins. Zij verloren meer dan drie minuten aan de meet. Jurgen Van den Broeck, Kevin De Weert, Alberto Contador, de Schlecks en de meeste andere kopmannen zaten wel veilig in de eerste groep.

NIEMAND KAN CAV AAN

Intussen reed een viertal de hele dag voorop. Daarin een duo van FDJ met onze landgenoot Gianni Meersman en Mickael Delage, Pablo Urtasun en Yannick Talabardon. Op 12 km van de meet was hun liedje over. Toen nam HTC het heft in handen. Met de complete ploeg zetten ze zich op kop en brachten ze Mark Cavendish in stelling. André Greipel wou alle frustratie van zich af schudden en anticipeerde op de spurt van zijn rivaal, maar Cavendish ging er nog vlot over en ook Alessandro Petacchi was net iets sneller dan de Duitser.

Thor Hushovd eindigde zesde en blijft uiteraard leider. José Joaquin Rojas werd tweede in het peloton aan de tussenspurt (gewonnen door Cavendish) en behaalde een achtste plaats aan de meet, waardoor hij de groene trui overneemt met twaalf punten voorsprong op Philippe Gilbert.


Herbeleef, rituitslag en klassementenFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer