Sport.be

Wielrennen

Martin wint de tijdrit, Evans de Tour

23.07.2011 | Tom Van Aken

Tony Martin heeft de afsluitende tijdrit in de Tour gewonnen, Thomas De Gendt werd knap vierde. In de strijd om het geel haalde Cadel Evans het uiteindelijk nog ruim van Andy Schleck.

Net als in de Dauphiné stond er in de tijdrit in de Tour geen maat op Tony Martin. (foto belga)


Na de man-aan-mangevechten in de Alpen was het reikhalzend uitkijken naar de beslissende tijdrit in Grenoble. Met drie waren ze nog voor de eindzege. Andy Schleck verdedigde 53 seconden op zijn broer Fränk en 57 op Cadel Evans, die normaal gezien de betere tijdrijder is van de drie.

Het parcours van de 42,5 kilometer lange tijdrit was identiek aan de race tegen de chrono tijdens de jongste Dauphiné Libéré. Toen won Tony Martin, die toen vroeg mocht starten en in tegenstelling tot de favorieten op een droog parcours reed.

Geen regen vandaag en dus ook geen gevaarlijke afdalingen in het glooiende landschap. Thomas De Gendt dook onder de tijd van Richie Porte en Fabian Cancellara en zette met 57'02" een scherpe tijd neer, de beste op dat moment. Niet scherp genoeg echter voor Tony Martin. De Duitser reed iets minder snel dan in de Dauphiné, maar wel bijna anderhalve minuut sneller dan De Gendt. Jurgen Roelandts reed ook een scherpe tijd, hij stond lang tiende op 2'57" van Martin. Uiteindelijk werd hij 23ste, Maxime Monfort werd knap veertiende. Kevin De Weert eindigde als 50ste, maar is in de eindrangschikking wel eerste Belg op de dertiende plaats.

MONEY TIME

En toen was het tijd voor de favorieten. Eerst de achterhoedegevechten. In de strijd om de witte trui haalde Pierre Rolland het van Rein Taaramae. Maar de echte strijd was natuurlijk die voor geel. Cadel Evans startte verschroeiend en al snel was duidelijk dat Andy Schleck zich de tanden stuk beet op tempobeest Evans. Nog voor halfweg was de Luxemburger zijn bonus van 57 seconden al kwijt en kon Cadel genietend naar de streep.

In zijn euforie ging de Australiër nog op zoek naar de toptijd van Martin, maar daar kwam hij net niet aan. Het was wel ruim voldoende om het geel over te nemen van Andy Schleck, die in de tijdrit 2'30" verloor op Evans en uiteindelijk tweede wordt in de Tour op 1'34". Alberto Contador eindigde nog als derde in de tijdrit, net voor De Gendt. Het leverde de Spaanse drievoudig winnaar als troostprijs een vijfde plaats in het eindklassement op.Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer