Sport.be

Wielrennen

Gilbert heerst in de Ardennen

11.08.2011 | Gert-Jan Weyters

Philippe Gilbert heeft gedaan wat van hem verwacht werd: winnen in Andenne. De kampioen van België is ook de nieuwe leider in de Eneco Tour.

Gilbert was niet te stoppen. (foto cor vos)

Het peloton liet zich in het openingsuur wat verrassen door een ontsnapping van vier renners. Tom Veelers, Stefan Van Dijk, Julien Fouchard en Alex Rasmussen kregen met een minimum aan inspanning negen minuten voorsprong. Niet zo erg, ware het niet dat Rasmussen op amper negen seconden stond in het algemene klassement. BMC van leider Taylor Phinney nam zijn verantwoordelijkheid en begon aan de jacht. Gaandeweg kreeg BMC de steun van Omega Pharma - Lotto dat met Philippe Gilbert de topfavoriet in eigen rang had.

Meteen lag het koersverloop voor lange tijd vast. De voorsprong van de vier werd beetje bij beetje ongedaan gemaakt en was het wachten op een eerste aanval. Rasmussen en Fouchard hielden het al voor bekeken op 27 kilometer van de streep. Van Dijk en Veelers werden gegrepen met nog zeventien kilometer te gaan tot Andenne.

Jurgen Roelandts en Jelle Vanendert reden in dienst van Gilbert de longen uit hun lijf. Op de beklimming van de La Flîme plaatste Gilbert een eerste en meteen ook laatste aanval. Hij pakte onmiddellijk enkele meters en bouwde zijn voorsprong verder uit. De kampioen van België pakt dankzij de bonificaties ook de leiderstrui over van Taylor Phinney. Grega Bole werd op negen seconden tweede voor Ben Hermans.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer