Sport.be

Wielrennen

Sterke Sagan sprint naar tweede ritzege

01.09.2011 | Erik Duchateau

Peter Sagan heeft in een massasprint de twaalfde rit van de Ronde van Spanje gewonnen. Voor de Slovaak al de tweede ritzege in deze Vuelta. Tom Boonen werd zesde. Bradley Wiggins blijft leider.

Peter Sagan was oppermachtig. (foto belga)

De rit van Ponteareas naar Pontevedra was 167 km lang en stond te boek als een overgangsrit. En inderdaad, het typische scenario voor dat soort ritten werd gevolgd. Vroeg in de etappe mocht een groepje van vier wegrijden. Jose Luis Roldan Carmona, Luis Angel Mate Mardones, Adam Hansen en Ruslan Pydgornyy kregen een voorsprong van 9 minuten cadeau.

Op 35 km van de meet zorgde Hansen voor een vreemd intermezzo. De Australiër van Omega Pharma-Lotto liet zijn drie metgezellen in de steek, maar werd acht kilometer verderop weer bijgebeend... en meteen achtergelaten. Overmoed of tactisch slim bekeken? Hansen hield aan zijn onderneming de prijs van de strijdlust over.

Geen prijs voor Roldan, Mate en Pyggornyy. Zij snelden met drie richting Pontevedra, maar het peloton deed dat onder impuls van Skil-Shimano, Garmin-Cervélo, Team Leopard en HTC-Highroad nog een pak sneller. Logisch gevolg: een algemene hegroepering op 7 km van de finish en een massasprint. Een sprint voor sterke mannen, want de laatste hectometers waren lichthellend.

Fabian Cancellara trok de sprint aan voor zijn ploegmaat Daniele Bennati, maar die had geen verhaal tegen de versnelling van Peter Sagan. De 21-jarige Slovaak won overtuigend zijn tweede rit in deze Vuelta. Bennati moest de tweede plaats nog aan John Degenkolb laten. Van die andere snelle Duitser, Marcel Kittel, geen spoor in de top-10. Wel drie Belgen bij de beste 10: Tom Boonen op 6, Greg Van Avermaet op 7 en Nikolas Maes op 9.

Het peloton brak in de massasprint in enkele stukken en enkele klassementsrijders verloren een handvol seconden, maar de Brit Bradley Wiggins behoudt de rode leiderstrui.Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer