Sport.be

Wielrennen

Albasini is de snelste vluchter

02.09.2011 | foto belga

De Zwitser Michael Albasini heeft de dertiende etappe gewonnen in de Vuelta. Hij haalde het in Ponferrada als snelste in een grote kopgroep. Bradley Wiggins blijft leider.

Albasini vloerde zijn medevluchters. (foto belga)
Met vijf bergen op het parcours van de 13de rit bleek de tocht van Sarria naar Ponferrada geen hapklare kost. Voor de klassementsrenners was dit wellicht toch wel een overgangsetappe, want de laatste helling - een heuvel van derde categorie - was op 41 kilometer van de meet. Wel interessant voer voor wie al wat is weggezakt in het klassement en zo toch nog wat goed te maken.

Het begin van de koers was uiterst nerveus. Op de eerste helling ontstond al meteen een grote kopgroep, maar met leider Bradley Wiggins, Fabian Cancellara, Vincenzo Nibali en Carlos Sastre was er teveel mooi volk mee dus dat feest werd door de renners van Astana tenietgedaan.

In de afdaling van de Alto de Folgueiras de Aigas ontstond er een nieuwe kopgroep van wel 28 renners sterk. Opnieuw zaten er grote namen tussen - zoals onder meer Carlos Sastre, David Moncouti√©, Igor Anton Hernandez en Daniel Moreno - maar deze keer kreeg de groep wel een vrijgeleide van het peloton. De renners van Team Sky plooiden zich dubbel voor hun leider/kopman Bradley Wiggins.

Vooraan zaten ook drie Belgen met Jan Bakelants, Kevin Seeldraeyers en Olivier Kaisen. Vooral Seeldraeyers kon voor zijn klassement een gouden zaak doen. Hij volgde op ruim vier minuten van Wiggins. De voorsprong schommelde steeds rond de drie minuten. Er kwam nog geen virtuele nieuwe leider, maar erg gerust waren de bepalende ploegen in het peloton toch niet.

De vluchters bleven flink tempo maken. Vooral de klassementsrenners duwden stevig door. In de laatste kilometers probeerden heel wat renners om de rit te winnen. Ook Jan Bakelants mengde zich in de debatten maar ging onderuit op een vluchtheuvel. De Zwitser Michael Albasini bleef wel recht en maakte het fraai af in de spurt voor de Italiaan Eros Capecchi en Daniel Moreno. Oliver Kaisen werd eerste Belg op een 13de plaats.


Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer