Sport.be

Wielrennen

Froome klopt Cobo op de meet

07.09.2011 | foto belga

De Brit Christopher Froome (Sky) heeft woensdag de zeventiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij haalde het in een duel man tegen man met rode trui Cobo. Cancellara startte niet meer.

Van den Broeck reed sterk en viel twee keer aan op de slotklim, hij werd uiteindelijk achtste. (foto belga)

Na 212,5 kilometer met start in Faustino V en aankomst op Pena Cabarga was de Brit in de slotkilometers net iets sterker dan de Spanjaard Juan José Cobo (Geox-TMC), die tweede werd op één seconde en zo zijn rode leiderstrui veilig stelde. Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) werd achtste op 31 seconden van de winnaar.

Aan de start van de slotklim kwam het onder impuls van het Geox-team van leider Juan José Cobo tot een hergroepering in het peloton. De Ier Daniel Martin (Garmin-Cervélo) stak meteen het vuur aan de lont en kreeg na enkele kilometers het gezelschap van de Italiaan Marzio Bruseghin (Movistar) en de Deen Chris Anker Sörensen (Saxo Bank-Sungard).

Op zo'n drie kilometer van de meet achtte Jurgen Van den Broeck de tijd rijp en pakte hij uit met een stevige demarrage. Hij ging vlot over de koplopers, maar sleurde in zijn kielzog de kop van het peloton mee. Vooral de Spanjaard Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) wilde van geen wijken weten. Toen ook Cobo en Froome voorin konden aansluiten, moest Van den Broeck passen.

De nummers één en twee van de stand reden samen naar de top van de Pena Cabarga. Na een titanenduel pakte Froome de ritzege, Cobo stelde zijn rode trui veilig. Fabian Cancellara verscheen niet meer aan de start van de zeventiende rit. Donderdag staat de achttiende etappe in deze Vuelta op het programma, een rit over 169,7 kilometer met start in Solares en aankomst in Noja.

"Ik was vandaag van start gegaan met het idee dat ik er alles aan zou doen om de leiderstrui te veroveren", aldus Christopher Froome na zijn ritzege in de Vuelta. "En ik heb er ook alles aan gedaan. Maar Cobo was een sterke tegenstander en hij is in mijn spoor kunnen terugkeren."

"Daarmee kan ik toch een goed gevoel overhouden aan deze dag. Mijn inspanningen zijn niet voor niets geweest. Ritzege op zak en dichter in het spoor van Cobo gekomen. Normaal gezien komen er nu voor Madrid geen mogelijkheden meer om hem de trui af te pakken. Misschien nog in de tussenspurten. Je weet nooit."




Herbeleef, rituitslag en klassementen






Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer