Sport.be

Wielrennen

Bennati pikt zijn ritje mee

10.09.2011 | Steven Kins

Daniele Bennati was in de voorlaatste rit in de Vuelta de snelste van de overgebleven sprinters. Tussen Bilbao en Vitoria maakte hij zelfs eerst deel uit van een vlucht. Sep Vanmarcke werd knap vierde.

Bennati liet o.a. Vanmarcke (rechts) achter zich. (foto belga)

De voorlaatste etappe van de Vuelta draaide verrassend uit op een massaspurt. Daarin behaalde Daniele Bennati alsnog de overwinning die hij eerder deze week in Haro al had verdiend, maar door een rotonde op amper 300 meter van de meet kon hij toen zijn kansen niet verdedigen. In Vitoria toonde de bijna 31-jarige Italiaan zich duidelijk de snelste voor Enrico Gasparotto, Damiano Caruso en onze landgenoot Sep Vanmarcke.

BELGEN IN DE AANVAL

De voorlaatste rit was tevens de laatste bergachtige rit en dat moedigde een heel aantal renners aan om in de aanval te gaan. Meer dan 20 renners zorgden voor de vlucht van de dag en onder hen vier Belgen: Jan Bakelants, Greg Van Avermaet, Jurgen Van De Walle en Nick Nuyens. Carlos Barredo sprong weg van die groep op de allerlaatste klim en Bakelants kon net niet aanpikken bij de achtervolgende groep met Nicolas Roche, Kiserlovski en Le Mevel.

Daniele Bennati: 'Ik hoop dat ik met deze zege genade vind in de ogen van bondscoach Paolo Betttini voor het wereldkampioenschap'
Plots opschudding in het peloton: Chris Froome dacht dat hij een vod van de tussenspurt zag en ging aan, maar het was de vod van de laatste 20km... Rode trui Cobo zat toch in het wiel, maar het was diens ploegmaat Carlos Sastre die van de situatie gebruikmaakte om in de achtervolging te gaan op Barredo. Sastre speelde in de slotfase Barredo nog kwijt, maar op 2km was ook zijn liedje voorbij. Kevin De Weert versnelde toen, maar die poging strandde al snel.

Daniele Bennati werd perfect gepiloteerd en kon het ook afronden. Enrico Gasparotto was duidelijk trager. Damiano Caruso vervolledigde het podium en Sep Vanmarcke sprintte naar een knappe vierde plaats. Kristof Vandewalle behaalde nog een toptienplaats. Juan Jose Cobo gaat met 13 seconden voorsprong de slotdag in. Joaquin Rodriguez ziet zijn puntentrui wel nog bedreigd, want Bauke Mollema komt tot op gelijke hoogte.

BENNATI DANKT PLOEG

Daniele Bennati heeft een deugddoende zege geboekt. De Italiaan, in Gent-Wevelgem dit jaar tweede na Tom Boonen, moest door een sleutelbeenbreuk in de Ronde van Romandië passen voor de Giro. Pas in de Ronde van Oostenrijk kon hij hernemen en beginnen met de voorbereiding op de Vuelta. Met de Ronde van Wallonië (ritwinst) en de Ronde van Denemarken (tweede na Simon Gerrans) in de benen, begon hij aan de laatste grote ronde.

Daniele Bennati: 'Samen met mijn ploeg bleef ik ervan overtuigd dat ik bekwaam was om nog een rit te winnen'
"Maar opnieuw zat het niet mee", aldus Bennati. "Een knappe ploegentijdrit, maar daarna niets meer dan ereplaatsen. Ook deze week nog, waar de historie met de rotonde kort voor de streep ons parten speelde. Het pleit echter in ons voordeel dat we ons niet lieten ontmoedigen. Samen met mijn ploeg bleef ik ervan overtuigd dat ik bekwaam was om nog een rit te winnen."

"Ik dank al de jongens die vandaag zo hard voor mij gewerkt hebben", verwees hij naar onder meer Maxime Monfort, ploegmaat bij Leopard-Trek. "Ik ging vroeg in de rit mee in de ontsnapping, omdat ik ervan overtuigd was dat ik nooit met een peloton over de Puerto de Urkiola zou geraken. Daar bleef uiteindelijk slechts één man over. Van dan af zijn mijn ploegmaats hard gaan rijden voor een massaspurt, tot in de slotkilometer. Ze presenteerden me de overwinning op een schoteltje, deze kans mocht ik niet missen. Ik hoop dat ik met deze zege genade vind in de ogen van bondscoach Paolo Betttini voor het wereldkampioenschap."


Herbeleef, rituitslag en klassementen


Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer