Sport.be

Wielrennen

Rui Costa wint de GP van Montréal

11.09.2011 | foto belga

De Portugees Rui Costa (Movistar) heeft de GP van Montréal gewonnen, voor Pierrick Fédrigo en Belgisch kampioen Philippe Gilbert. Jurgen Roelandts werd vierde.

Gilbert eindigde op de derde plaats in Montréal. (foto belga)
Geen twee op twee voor Philippe Gilbert in Canada. De Belgische kampioen, die vrijdag de GP van Québec gewonnen had en daarmee nummer één van de wereld geworden was, reed op het zware  parcours van Montréal een afwachtende race. Gilbert kwam aan de finish twee seconden tekort voor de winst. De zege ging naar de Portugees Rui Costa.

Terwijl hun late medevluchter Stefan Denifl nog voorbijgereden werd Gilbert en Jurgen Roelandts, bleef de Portugees in het gezelschap van Pierrick Fedrigo net buiten schot van Gilbert die nu zo goed als op zijn twee oren kan slapen om ook aan het einde van het seizoen 2011 nummer één van de wereld te zijn.

Net als twee dagen eerder in Québec zat het venijn ook in Montréal in de staart. Danny Pate, Yukiya Arashiro, Danilo Di Luca en Anthony Geslin lieten zich het eerst zien. Ernstiger werd het toen Pate als  laatste van dat viertal voorbijgesneld werd door een tiental dat bestond uit Tom Danielson, Johnny Hoogerland, Pieter Weening, Michael Barry, Gregory Rast, Cristiano Salerno, Rui Costa, Francesco Reda, Jean-Christophe Peraud en Samuel Dumoulin.

Rui Costa bleef als enige overeind tot helemaal op het einde. Eerst in het gezelschap van Rigoberto Uran, Christian Vandevelde en Simon Gerrans. Daarna in de slotkilometers met Denifl en Fedrigo. Gilbert had zich al die tijd opvallend kalm gehouden. Pas in de oplopende stook naar de finish  schakelde hij zijn turbo aan. Net niet snel genoeg om Costa en Fedrigo nog te kunnen voorbijsnellen. 

GILBERT: DACHT METEEN AAN WK BIJ VAL'

"Dit is een heel goed resultaat. Ik had bang dat alles voorbij was toen ik viel, ik dacht ook vooral aan het WK", aldus Gilbert. "Ik had hetzelfde gevoel als vorig jaar, toen ik als leider in de Vuelta ten val kwam. Uiteindelijk was het meer angst dan pijn en kon ik me opnieuw focussen op mijn wedstrijd", klonk het.

"Op de voornaamste beklimming stond de wind pal op de neus, waardoor daar iets proberen er niet in zat. In de finale ging het sneller en dat is een voordeel voor mij. In de slotfase reed ik een sprint  van 500 meter, het was een van de langste sprints van het seizoen. Ik kon niet vroeger vertrekken. Het is jammer om zo dicht bij de zege te komen, maar gezien de omstandigheden en mijn val, ben ik toch  tevreden met mijn derde plek", besloot Gilbert.

RUI COSTA: 'ZELFDE NIVEAU ALS TOUR'

Rui Costa toonde zich uiteraard bijzonder gelukkig na zijn zege in de GP. "De voorbije weken heb ik goed getraind, maar echt veel resultaten kon ik niet boeken". Voor aanvang van deze koers had ik samen met Rojas een beschermde status. Het team heeft heel de wedstrijd goed gereden. Toen we in de finale vijftien seconden voorsprong hadden, wist ik dat we tot op het eind konden standhouden. In de laatste kilometer kon het peloton niet meer terugkeren. Deze overwinning plaats ik bijna op hetzelfde niveau als die van zes weken geleden in de Tour de France", verwees Rui Costa naar zijn zege in de achtste Tourrit op Super-Besse.

Uitslag (top 10)
1. Rui Costa (Por/Movistar), de 205,7 km in 5u20:18 (gem: 38,5 km/u)
2. Pierrick Fédrigo (Fra/FDJ) z.t.
3. Philippe Gilbert (Bel/OLO) op 0:02
4. Jurgen Roelandts (Bel/OLO) 0:02

5. Stefan Denifl (Oos/LEO) 0:02
6. Daniele Pietropolli (Ita/LAM) 0:04
7. Marco Marcato (Ita/VAC) 0:04
8. Arthur Vichot (Fra/FDJ) 0:04
9. Rinaldo Nocentini (Ita/ALM) 0:04
10. Fabian Wegmann (Dui/LEO) 0:04Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer