Sport.be

Wielrennen

Martin verpulvert de tegenstand

21.09.2011 | foto belga

Tony Martin is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. De Duitser was meer dan een minuut sneller dan Bradley Wiggins. Fabian Cancellara maakte op het einde een stuurfout en eindigde daardoor derde.

Martin reed verschroeiend hard naar een eerste wereldtitel in het tijdrijden. (foto belga)

Martin liet van bij de eerste tussentijd zijn ambities zien. De Duitser haalde de afgelopen twee jaar brons in de tijdrit op het WK, maar ging nu resoluut voor goud. Al snel lag hij tien seconden voor op medefavoriet en viervoudig wereldkampioen Fabian Cancellara, halfweg was dat al opgelopen tot 18 seconden.

En Martin verslapte niet. Het was integendeel Cancellara die meer en meer terrein moest prijsgeven. Bradley Wiggins vocht met Bert Grabsch een onderlinge strijd uit voor een podiumplaats. De Duitser leek die lang te gaan winnen, maar Wiggins kende een sterk slot en wipte zo over Grabsch.

Dat leek lang brons te gaan opleveren, tot Cancellara in het slot een bocht fout inschatte, te breed uitging en tot stilstand kwam tegen de nadarafsluiting. Het terug op gang trekken kostte hem het zilver. Wiggins bleek vijf seconden sneller. Ondertussen was Martin, volgend jaar bij Omega Pharma-Quick.Step, al binnengekomen in 53'43", een slordige 1'16" beter dan Wiggins.

De Kazach Alexandr Dyachenko verraste met een chrono van 57:03.61 en prijkte daarmee bovenaan tot de topfavorieten aan hun race tegen de klok begonnen. Ondanks een dreigende hemel konden ook zij op droge wegen rijden.

MARTIN: "DIT WAS MIJN DAG"

"Alles zat mee, ik had het gevoel dat ik erg snel ging", stelde Martin. "Dit was mijn dag, mijn wedstrijd. Ik zag onmiddellijk dat ik in het juiste ritme zat. Met nog ruim 3 km te gaan begreep ik al dat ik gewonnen spel had. In mijn oortje kreeg ik immers te horen dat ik 50 seconden voorsprong had", klonk het.

"Ik denk dat ik vooral op mentaal vlak vooruitgang geboekt heb. Ik heb echt geleerd hoe ik een goede tijdrit moest rijden. Dit was de eerste keer dat ik de Vuelta reed voor een WK, en dat wordt een optie voor de toekomst", aldus Martin.

WIGGINS: "GEEN SPIJT DAT IK ZONDER OORTJE REED"

"Ik heb alles gegeven, maar ik was niet honderd procent", aldus Cancellara. "In het begin had ik een
Fabian Cancellara: 'Ik kon niet sneller.'
goed gevoel maar al snel begreep ik dat het niet genoeg zou zijn. Het was mijn dag niet! Ik kon niet sneller. Op een bepaald moment in de tweede ronde heb ik het idee dat ik zou winnen losgelaten. Tony was vandaag gewoon de sterkste. Dit seizoen had ik zowel mijn goeie als mijn zwakke momenten. Ik heb veel voor mijn ploeg gegeven, maar je kan niet altijd slagen", klonk het bij 'Spartacus'.

Voor Cancellara pakte Wiggins zilver. "Ik had me vandaag geen duidelijk doel voor ogen gesteld, ik wilde alleen mijn best doen", aldus Wiggins, die vijf seconden sneller was dan de Zwitser. "Maar om Tony (Martin) te kloppen, had ik meer moeten doen. Ik had geen oortje in omdat ik niet op de hoogte wilde zijn van de tijden. Eerder dit jaar reed ik wel al tijdritten met een oortje in en kreeg ik foute informatie door. Ik heb er dus geen spijt van."

CORNU: "TE SNEL IN VERZURING"

De Belgen deden niet mee voor de prijzen. Dominique Cornu finishte in 58'45" als 29ste op 5:01, Thomas De Gendt werd met een chrono boven het uur (1u00'12") pas 50ste, op meer dan 6 minuten van de winnaar. Cornu deed wel iets beter dan zijn 35ste plaats van vorig jaar, maar kon niet tevreden zijn.

"Ik ging te snel in verzuring", zuchtte de renner van Topsport Vlaanderen-Mercator. "Het was een zware race omdat we constant moest opboksen tegen zijwind of tegenwind en dus kwam ik al na een ronde in de problemen. Bovendien was het niet mijn favoriete parcours. Nu ja, het zou ook een mirakel geweest zijn als ik hier een goed resultaat had kunnen behalen tegen mannen in wiens buurt ik in de loop van het seizoen nooit kon komen." WK Tijdrijden - uitslag
1. Tony Martin (Dui), de 46,4 km in 53:43. (gem.: 51,813 km/u)
2. Bradley Wiggins (GBr) op 1:15. 
3. Fabian Cancellara (Zwi) 1:20. 
4. Bert Grabsch (Dui) 1:31. 
5. Jack Bobridge (Aus) 2:13. 
6. Richie Porte (Aus) 2:29. 
7. David Millar (GBr) 2:45. 
8. Lieuwe Westra (Ned) 3:18. 
9. Alexandr Dyachenko (Kaz) 3:19. 
10. Jakob Fuglsang (Den) 3:30. 
...
29. Dominique Cornu (Bel) 5:01
50. Thomas De Gendt (Bel) 6:28Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer